Tudnivalók a szívférgességről

Mi is az a szívférgesség?
A szívférgesség akkor alakul ki, ha a kutyát egy mikroszkopikus méretű szívféreg lárvákkal fertőzött szúnyog csípi meg. A szúnyog vérszívása során a lárvák bejutnak a kutya szövetei közé, majd a szövetekben és erekben vándorolva felnőtt férgekké fejlődnek. A nőstény férgek nagyobbak a hímeknél, akár 25-30 cm hosszúra nőhetnek.  A tüdő nagy ereiben és a jobb szívfélben élősködnek, gyakran okozva tüdőbetegséget és szívelégtelenséget.


Honnan tudhatom, hogy a kutyám fertőzött?
Többféle módszer is elfogadott, amellyel a szívférgességet vizsgálni tudjuk. Rendelőnkben a rutin szűrés részeként 3 vizsgálatot végzünk el. Egyrészt gyorsteszttel a kifejlett nőstény szívférgek ellen termelődött ellenanyagokat tudjuk kimutatni, másrészt kétfajta mikroszkópos vizsgálattal ellenőrizzük, hogy vannak-e lárvák a kutya vérében. Ehhez mindössze kb. 1 ml vérre van szükségünk. Nem árt azonban tudni, hogy a tesztekkel sem lehet minden esetben kimutatni a fertőzést. A tesztek csak akkor megbízhatók, ha a szívférgek már több, mint 6-7 hónaposak. Emiatt szükséges az első szűrés után 6-7 hónappal, majd utána évente megismételni a szűrővizsgálatot. Fontos kiemelni, hogy a kutyák bőrférgességének parazitája igen hasonló a szívféreghez, ezért elkülönítésük rendelői körülmények között nem mindig egyértelmű. Ezért állatorvosa javasolhat Önnek laborvizsgálatot, amely a fertőzés egyértelmű igazolását célozza.

 

Kit kell vizsgálni?
A szívférgesség megelőzésének hatékonyságát évente szükséges ellenőrizni. Ennél gyakoribb vizsgálat is szükséges, amennyiben egyik hónapban elmaradt vagy váltás történt a megelőző kezelésben, esetleg szívférgességre is utaló klinikai tünetek jelentek meg. Ha a betegséget korai stádiumban sikerül diagnosztizálni, a kezelésnek kevesebb kockázata van és a kórjóslat is kedvezőbb. Minden 7 hónapos kort betöltött kutyát szükséges vizsgálni szívféreg-fertőzésre, mielőtt elkezdhetnénk a megelőző kezelést. A szívférgesség-szűrést általában elég a fentebb ismertetett gyakorisággal elvégezni, de az állatorvos az egyedi kockázati tényezőket és a klinikai képet figyelembe véve ettől eltérhet.
A szívféreg lassú fejlődése miatt a 3 hónaposnál fiatalabb korban elkezdett szívféreg-megelőzés a legbiztonságosabb módszer.

 

Kezelés
Kezelés nélkül a szívférgesség tünetei súlyosbodnak és egyéb társbetegségek léphetnek fel. Minden szívféreggel fertőzött kutyát szükséges kezelni, kivéve azokat, akiket állatorvosi szempontból nem találnak erre alkalmasnak. A kezelés sem kockázat nélküli, lehetnek súlyos mellékhatásai, mint például az elpusztult paraziták által okozott vérér- és tüdőszövet-károsodás. Ahhoz, hogy a kockázatokat pontosan felmérjük, gondos fizikális, röntgen-, ultrahang-, vér- és vizeletvizsgálat szükséges a kezelés előtt. Ha a fertőzés bebizonyosodott, az állapotfelmérés után a kezelés típusairól és azok előnyeiről, kockázatairól, mellékhatásairól részletesen tájékoztatjuk a tulajdonosokat és közösen döntünk a további lépésekről.

 

Megelőzés
A szúnyogcsípést 100%-os biztonsággal megakadályozni sajnos nem lehet. Léteznek készítmények, amelyekkel a szúnyogok távoltarthatók az állattól, így a lárvák beoltásának esélye csökken (pl. Advantix, Vectra3D), de a fő megelőzési lehetőséget maguknak a szívféreg-lárváknak az elpusztítása jelenti. A szívférgesség kialakulásának megelőzésekor a korábban beoltott lárvákat elpusztítjuk, ezáltal a kifejlett férgek kialakulását megakadályozzuk. A szívféreg ellenes megelőzés tehát tulajdonképpen a már beoltott lárvák elpusztítása. A megelőzésére használt gyógyszerek nagyon hatékonyak, amennyiben a Tulajdonosok pontosan követik az előírt protokollt. Szükséges az állat súlyának pontos nyomon követése, hogy mindig a megfelelő adagban kapja a gyógyszert. Az elérhető tabletták és spot-on készítmények biztonságosak, könnyen használhatóak, és egyéb paraziták ellen is védelmet nyújtanak. A megelőzés minden esetben biztonságosabb és olcsóbb, mint a kialakult betegség kezelése.
A tulajdonos feladata és érdeke, hogy kutyáját védje a szívféreg-fertőzéstől és mindig időben alkalmazza a gyógyszert, melyet az év 12 hónapjában szükséges használni. Ezek a készítmények kizárólag állatorvosi rendelvényre adhatóak ki, melynek feltétele, hogy az állatorvos megbizonyosodjon arról, hogy alkalmazásuk az adott állatra nézve biztonságos. Amennyiben lappang a betegség, az egyébként ártalmatlan kezelésnek életveszélyes mellékhatásai lehetnek, amikor elpusztulnak a vérben keringő lárvák! A rutin vizsgálat fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a betegség korai diagnosztizálásában. 
TILOS szívférgességre nem tesztelt állatot szívféreg-megelőzésre alkalmazható készítményekkel gyógykezelni! Kivételt képeznek a 6 hónaposnál fiatalabb kutyák.

 

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, forduljon A Rex Kisállatrendelő 
állatorvos kollégáihoz bizalommal! Kedvezményes szűrésre a 380 7861-es számon jelentkezhet be.