Túlélési tippek tűzijáték esetére

Mit tehetünk, hogy kedvenceinknek ne legyen rémálom egy tűzijátékkal feldobottéjszaka?

 

Kevesebb macska, de annál több kutya retteg a tűzijátéktól, petárdázástól.

Néhány dologgal elviselhetőbbé tehetjük számukra a hangzavar okozta szorongást.

 

Érdemes tudni, hogy a tűzijátékok és a petárdázás sokkal jobban megviseli kedvenceinket, mert nekik szokatlan, hirtelen hanggal és látvánnyal járnak. Amikor megindul az utcán a durrogtatás, húzzuk le a redőnyöket vagy sötétítőket, így csökkentve a vizuális ingereket.

Fontos a várható esti hangzavar előtt egy nagy sétával, futkározással igyekezzünk lefárasztani kutyánkat, hogy este könnyebben el tudjon lazulni. Semmiképp nem javasolt a tűzijáték ideje alatt a szabadban tartózkodni egy félős kutyával, mert ott még védtelenebbnek érezheti magát. A félelem hihetetlen energiákat szabadít fel: egy normál esetben maximálisan szófogadó kutya is kitépheti a gazdi kezéből a pórázt. Ha mégis kinn kell lennünk a kutyával, akkor mindenképpen tartsuk pórázon és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tudja kihúzni a fejét a nyakörvből, nem tud kiszabadulni a hámból.

Ha kertes házban lakunk, nézzük át tüzetesen a kerítést, ne legyen olyan lyuk, ahol a pánikba esett kedvencünk ki tud szabadulni. Sajnos rengeteg kutya rohan világgá az ijedtségtől, aminek sokszor súlyos baleset lehet a vége. Emiatt érdemes a tűzijáték előtti napokban ellenőriztetni kutyánk microchipjét is és egyeztetni az adatainkat, hogy egy esetleges szökés esetén mihamarabb visszakerülhessen hozzánk kedvencünk.

 

Szilveszter napján tegyünk kivételt és a kerti kutyákat is engedjük fedett helyre, lehetőség szerint oda, ahol mi is tartózkodunk. Ha ez nem lehetséges, már azzal is sokat segíthetünk, ha beengedjük a garázsba, teraszra, ahol kialakíthatunk neki egy védett helyet pokrócokból, akár nagyobb dobozból.  Ugyanez a trükk lakásban tartott kutyánál is jó szolgálatot tehet, így akár pár nappal az ünnep előtt készíthetünk kedvencünkek kis kuckót, ahol nagyobb biztonságban érezheti magát.

A kutya falkaállat, ahol mi, a gazdák vagyunk a falkavezérek, így a mi viselkedésünk lesz a mérvadó számára: ha azt látja, hogy mi is félünk, aggódunk miatta, akkor ő is át fogja venni ezt a viselkedésformát. Ezért igyekezzünk a lehető legnyugodtabbak maradni, kedves, de határozott hangon beszélni hozzá. Fontos, hogy nem szabad ilyenkor dicsérni, mert ezzel nyugtázzuk, hogy a viselkedése megfelelő, tényleg van mitől tartania. Ha viszont a nyugtató szavakra láthatóan ellazult, alábbhagyott a félelem, lehet jutalomfalattal kedveskedni neki. Legyünk jelen számára, próbáljunk játszani a vele, tereljük el a figyelmét.

Ha zenével próbáljuk meg palástoni az ijesztő hangokat, ahhoz is pár nappal hamarabb el kell kezdeni a hozzászoktatást. Hasznos, ha a zenében jól hallható dobszólam szól, ami jól elfedi a durrogást.

 

Hasznos lehet, ha az ünnep előtt néhány nappal eltesszük a kedvenc játékát, rágcsáját és most adjuk neki vissza, ezzel is néhány percre el tudjuk vonni figyelmét.


Ha tudjuk, hogy kedvencünk egyenesen retteg a tűzijátékot kísérő hangoktól, segíthetünk neki természetes anyagokat tartalmazó feszültségoldó készítményekkel, feromon tartalmú nyakörvvel, párologtatóval, esetleg erősebb hatóanyagtartalmú gyógyszerekkel. Ezen esetben kérjék állatorvos segítségét, hogy személyre szabottan a legmegfelelőbb segítséget kaphassa kedvence. A természetes hatóanyagtartalmú készítmények adásának egy részét már 2-3 nappal a stresszhatés bekövetkezte előtt érdemes elkezdeni adagolni a megfelelő hatás érdekében.