Térdkalácsficam kutyákban

A térdkalácsficam az egyik leggyakoribb ortopédiai probléma a kutyák, főleg kisebb testűek esetében. A térdkalácsot mint egy szánkót kell elképzelnünk, mely normál esetben a kialakított árkában tud csak közlekedni. Ennél az elváltozásnál viszont kitér a medréből, oldalirányba kiugrik (luxalódik), majd szerencsésebb esetekben visszatér oda. Súlyos fokú elváltozásnál azonban már nem képes visszatérni eredeti helyére. A térdkalács befelé vagy kifelé tér ki az árokból.

Az idő előrehaladtával a folyamatos oldalirányú mozgás több elváltozást is eredményezhet: elkopik az ízületi porcfelszín, ízületi gyulladást okozhat, hajlamosíthat elülső kereszteződőszalag szakadásra. Az elváltozás érintheti csak az egyik, de akár mindkét térdet is.

 

Kialakulás

 Az elváltozás gyakrabban veleszületett, genetikailag hátterű betegség, ritkább esetben okozhatja fizikai sérülés, nagyobb erőbehatás is.

Genetikai háttere ismert, ebből kifolyólag a tenyésztők kellő odafigyeléssel ki tudják szűrni a problémát. A leggyakrabban a kistestű fajták körében fordul elő, jelentősen leterhelt fajták: yorkshire terrier, bichon bolognese, bichon frise, boston terrier, chihuahua, pomerániai törpespicc és a toy uszkár. Ritkaság, de találkozhatunk az elváltozással nagytestű kutyákban illetve néha még akár macskákban is.

 

Tünetek, diagnózis

 

Vezető tünetként jelentkezik a mozgásigény csökkenése, hátsó láb sántaság. Jellegzetes tünet a láb felkapkodása séta vagy futás során, ilyenkor a patella árkon kívül helyeződik, amikor a lábat nem terheli a kutya, majd visszakerül a helyére, így a kutyus sétál tovább, mintha mi sem történt volna. Előfordulhat, hogy a kutyus sokáig enyhe tünetekkel éli az életét, néha felkapja a lábát, de egy hirtelen mozdulatra, nagyobb játékra hirtelen fellépő, súlyos sántaságot mutat. Ilyen esetben felmerül a meglévő betegség mellett az elülső keresztszalag szakadás is.

 Az elváltozásra minden kutyánál a fizikális vizsgálat során fény derülhet. A vizsgálat fájdalommentes, néhány perc alatt elvégezhető.

 

Kategóriák

Négy kategóriát különböztetünk meg a súlyosság foka alapján:

 

  1. fokú: ficamítható a patella, de azonnal visszaugrik a helyére, a kutya többnyire tünetmentes
  2. fokú: könnyen ficamítható, a térd hajlításával a luxalt állapot fenntartható, de mechanikusan visszhelyezhető,
  3. fokú: a patella állandóan luxalt állapotban van, de külső segítséggel visszahelyezhető az árkába
  4. fokú: a patella állandóan luxalt állapotban van és nem is helyezhető vissza

 

Kezelés, megelőzés

 

Minél súlyosabb fokú az elváltozás, annál inkább javasolt a műtéti megoldás a probléma orvoslására annak érdekében, hogy ne alakuljon ki vissza nem fordítható porckopás a térdízületben.

A kezelési javaslat minden esetben egyéni beszámítás alá esi, figyelembe véve a kutya mozgását, korát, az elváltozás fokát. Az elülső kereszteződőszalag szakadás egyértelmű műtéti indikációt jelent.

Javasolt továbbá porcvédő készítmények adása kúraszerűen.

 

A betegség elkerülhető, ha olyan tenyésztőtől választunk kutyát, aki lelkiismeretesen aláveti  tenyészkutyáit a szűrővizsgálatnak és csak a patellaficamtól mentes egyedeket veszi tenyésztésbe. Mindenképpen megéri alaposan utánajárni a dolognak, és akár magasabb árat kifizetni egy patellaficamtól mentes kiskutyáért, mert a műtét és annak utókezelése is komoly összeget tehet ki.

Szűrővizsgálathoz és ortopédiai tanácsadához keressék dr Tóth Márton rendeléseit a Rexben.