Praktikus tanácsok kutya, macska vizeletgyűjtéshez

Vizeletgyűjtési lehetőségek kutyáknál, macskáknál

 

Az állatorvosi diagnosztikai munka során szükség lehet az állat vizeletének vizsgálatára is. Ez főleg belgyógyászati betegségek esetén merül fel (pl. cukorbetegség, veseelégtelenség), vagy időskori szűrővizsgálat során.

 

Otthoni mintavétel

 

Ez a legegyszerűbb, és az állat szempontjából abszolút fájdalommentes módszer, amikor a gazdi otthon vagy séta közben az állat által spontán ürített vizeletből összegyűjt egy keveset.

Talán kan kutyáknál a legegyszerűbb a feladat: amikor megcéloz a kutya egy kiszemelt fát vagy egyéb tereptárgyat, egy tálkát egyszerűen alá kell tartani. Szuka kutyáknál kicsit nehezebb, de megoldható a guggoló kutya alá tartani az edénykét. Fontos, hogy a vizelet mintába minél kevesebb szennyező anyag kerüljön (föld, növényi darabok, szőr)!

Cicák esetén korlátozottabbak a lehetőségek. Meg lehet próbálni a kutyáknál leírt módszert, de a macskák érzékenyebbek, és valószínűleg nem is akarnak vizeletet üríteni, ha a gazdi egy tálkával lesben áll. Mindenképpen érdemes egy alomtálcát beszerezni (kint lakó macskát egy éjszakára benti helyre zárni egy alomtálcával), és speciális alomanyaggal kell feltölteni. Fontos, hogy pont a normál macskaalommal ellentétben, ez az anyag ne szívja fel a nedvességet. Az alomra szoktatott cicák viszont igénylik, hogy valamit tudjanak kaparni ürítkezés előtt és után, tehát az üres alomtálca nem mindig válik be. Kapható erre a célra előre gyártott műanyag gyöngy alom, de házilag is elkészíthető. Otthon elérhető anyag például az apróra vágott szívószál. Ezt tudja kaparni a cica, de nem szennyezi be a vizeletet.

 

Rendelői mintavétel

 

Ha otthon nem kivitelezhető a vizeletgyűjtés valami miatt, az állatorvosi rendelőben is lehetőség van rá. Egyik módszer a húgycsőbe vezetett katéteren keresztül történő mintavétel. Ez ébren elvégezhető beavatkozás, viszonylag kis kellemetlenséggel jár. Szükség esetén az állatokat enyhén bódítjuk.

Speciális esetben, például amikor a vizeletből baktériumtenyésztés szükséges, nem lesz megfelelő az otthon gyűjtött minta. Úgynevezett sterilen vett vizelet mintát közvetlenül a húgyhólyagból kell gyűjteni. Ideális esetben az állatot nem kell bódítani a beavatkozáshoz, csak egy picit kell nyugodtan feküdnie. Ultrahang segítségével az állatorvos egy tűvel hasfalon keresztül megszúrja a húgyhólyagot. Ez nagyjából csak annyi fájdalmat jelent az állatnak, mint egy védőoltás beadása.

Amennyiben rendelői vizelet vételre hozzuk a kutyát, cicát, lehetőleg ne közvetlenül a látogatás előtt pisiljenek sokat, mert akkor lényegesen nehezebb lesz a vizeletgyűjtés. Benti cicát egy kicsit el kell zárni az alomtálcától, kinti cicát valamivel előbb be kell zárni a hordozóba, kutyák esetében pedig a rendelőbe sétálást viszonylag gyorsan, kevés szimatolással érdemes megoldani.