Mit kell tudni a gennyes méhgyulladásról?

A pyometra, vagy gennyes méhgyulladás főleg az idősebb, ivaros nőstény kutyák, macskák betegsége. A nem ivartalanított szukák ¼-ben még 10 éves kor előtt jelentkezik ez a kórkép. Idejében felismerve kezelhető, de mivel lassan alakul ki és kezdetben jellegtelenek a tünetek, gyakran már kritikus állapotban jutnak el állatorvoshoz a páciensek.

 

Okai, kialakulása

A gennyes méhgyulladás általában a vemhesüléssel nem járó tüzelés után 2-3 hónappal alakul ki. A méh normál működését az ösztrogén és a progeszteron hormonok szabályozzák. Tüzelés után, amennyiben vemhesülés történik, a méhben váladék keletkezik a hormonhatásra, amely táplálja a beágyazódás előtt a megtermékenyült embriókat. Amennyiben nem történik vemhesülés, a kórosan túlműködő hormonok miatt mégis váladék halmozódhat fel a méh üregében. A hormonális egyensúly felborulhat külső beavatkozásra is, ha a nem kívánt vemhesség megakadályozására kontroll nélkül kap az állat fogamzásgátló tablettát vagy injekciós készítményt. A felhalmozódott váladék kiváló táptalaj a baktérium számára, amelyek felszálló fertőzésként vagy a vérkeringéssel jutnak be. Ha már jelen vannak a baktériumok, akkor a méh üregében genny alakul ki. Ennek mennyisége folyamatosan növekszik, a méh fala elvékonyodik, ürege kitágul. Életveszélyes állapothoz vezet, ha ez a gennyel teli méh megreped a hasüregben, de repedés nélkül is károsodást okoznak a benne termelődő toxinok, melyek a vesébe, májba, szívizomba juthatnak el.

 

Tünetek

A könnyen észrevehető, jellegzetes tünet a nyitott méhszáj esetében csordogáló sárgás-fehéres, esetleg véres hüvelyi váladék. Az is feltűnhet a tulajdonosoknak, hogy az állat gyakrabban nyalogatja azt a környéket, vagy esetleg a fekhelyén gyanús nyomok maradnak. Amennyiben zárt a méhszáj, ezt a váladékfolyást nem vesszük észre. Jellegtelen, általános tünetekkel kezdődik a betegség: bágyadtság, láz, étvágytalanság, fájdalmas, kitelt has, több vizelés, több vízfogyasztás, sápadtabb nyálkahártyák, esetleg hányás, hasmenés.

Súlyos esetben a gennyel telt méh megreped a hasüregben, ilyenkor hirtelen nagyon rossz állapotba kerülnek a kutyák, levertség, jelentős hasi fájdalom, piszkosszürke nyálkahártyákat láthatunk. Azonnali állatorvosi ellátás nélkül ez az állapot végzetes!

A diagnózis felállításához szükség van hasi ultrahang vagy röntgen vizsgálatra, ahol látható a folyadékkal telt méh. Érdemes vért is venni a betegtől, az eredménytől függ a kezelés hossza és milyensége, hiszen ebből láthatjuk, hogy a gennyes tartalomból felszabadult méreganyagok mennyire károsították az állat belső szerveit.

Nagyon ritka esetben ivartalanított állatban is előfordulhat ún. „csonk pyometra”. Ha az ivartalanítás az egyébként szakmailag elfogadott ovariectomia volt (vagyis csak a petefészkek lettek eltávolítva), és valami miatt mégis marad hormontermelő szövetrész, akkor a méhcsonkban ugyanúgy keletkezhet váladék, majd genny. A nem megfelelően elvégzett ovarihysterectomia után, ha a méh hüvelyhez közeli részén bent marad még méhszövet, akkor ott is egy kicsi részen elindulhat a váladékképződés.

Macskákban a gennyes méhgyulladás szinte alig fordul elő, ebben az állatfajban inkább úgynevezett „mucometra” gyakori, vagy nyálka halmozódik fel a méh üregében. Macskáknál kevésbé életveszélyes az állapot, de mindenképpen kezelendő. A tünetek még jellegtelenebbek, mint kutyák esetében.

 

Kezelés

A legszakszerűbb és biztosabb kezelési lehetőség a minél előbb elvégzett műtét, melynek során eltávolításra kerülnek a petefészkek és a gennyel telt méhtest is. Mivel a betegség miatt leromlott állapotú az állat, a műtéti altatás nagyobb kockázattal jár, de még idős állatnál is kivitelezhető, és mindenképpen ajánlott.

Létezik gyógyszeres megoldás is, de ez nem jelent tartós és biztos megoldást. Csak olyan állatoknál érdemes a gyógyszeres kezeléssel próbálkozni, ahol a tenyésztési cél miatt meg kell őrizni a szaporodóképességet. Még sikeres klinikai gyógyulás után sem biztos, hogy ugyanúgy fog vemhesülni az állat, mint a betegség előtt. A gyógyszerrel kikezelt pyometrás betegek a következő, vemhesüléssel nem járó tüzelés után nagy eséllyel ismét megbetegszenek.

A műtéti ellátás után az állat általános állapotától függően szükség lehet további infúziós, gyógyszeres kezelésre is. Ha megrepedt méhet kellett eltávolítani az állat hasából, akár még kórházi ellátásra is szorulhat a beteg.

Kezelés nélkül a betegség nagyon rossz kimenetelű, és néha a megfelelő kezelés ellenére is elveszítjük a kis pácienseket.

 

Megelőzés

A legegyszerűbb és legbiztosabb megelőzése a pyometrának, ha a nem törzskönyves, nem tenyésztésre szánt egyedeket ivartalanítjuk. Szakmai ajánlások szerint akár már az első tüzelés előtt is lehetséges a műtét elvégzése, vagy az első két tüzelés között.

Az a tévhit, miszerint a szuka kutyának életében egyszer ellenie kell, már nagyon régen megdőlt, viszont a vemhesség és a rendszeres tüzeléssel együttjáró hormonszint ingadozások hajlamosítanak a gennyes méhgyulladás kialakulására.

A betegséget korán felismerve elkerülhetjük a súlyos komplikációkat, ezért ivaros szukánál mindig legyen intő jel, ha rendszertelenül tüzel, vagy tüzelés után 2-3 hónappal bágyadtabb, levertebb lesz, vagy a fent részletezett tüneteket mutatja.