Mintha tojáshéjon járna a kutya... egy kullancscsípés miatt?

Mit érdemes tudni a Lyme-kórról?

A Lyme-kórt egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, melyet a kullancsok (Ixodes ricinus) terjesztenek. Bolygónk északi féltekéjén terjedt el a kórokozó. Fertőzött kullancs csípésétől megfertőződhetnek az emberek, kutyák, lovak és ritkán macskák is. A kutyák egymástól nem kaphatják el közvetlenül a betegséget, és mi sem kaphatjuk el kedvenceinktől. A kullancs a befúródástól számított 2-3. napon kezdi el befecskendezni a kórokozót az állat szervezetébe, ezért fontos, hogy ha kullancsot találunk kedvencünkön, minél előbb távolítsuk azt el!

 

A klinikai tünetek nem mindig egyértelműek, a betegség tünetmentes is lehet. Jellegzetes lehet a vissza-visszatérő sántaság, az ízületek gyulladása miatt. Ilyenkor a kutya „mintha tojáshéjakon járna”. Ez általában azon a lábon kezdődik, ami a legközelebb esik a kullancs csípés helyéhez, majd vándorolhat másik végtagra is. Kezelés nélkül a sántaság elmúlhat, de hetek-hónapok múlva visszatérhet. Súlyosabb esetben lázas állapot alakul ki, az állatok étvágytalanok, rosszkedvűek lesznek, hányás is előfordulhat. A vesét érintő forma ritkán alakul ki, viszont végzetes. Kutyákban nem figyelhetjük meg az emberekben gyakori, jellegzetes céltábla alakú pirosodást a bőrön.

A diagnózis kimondása sokszor nem  egyszerű, mivel a tünetek nem tipikusak. Különféle kiegészítő vizsgálati módszerekkel ki kell zárni más betegségeket, de a biztos diagnózis vérből történik, a kórokozót szerológiai módszerrel lehet kimutatni.

Mivel a Lyme-kórt baktérium okozza, ezért antibiotikummal kezelhető, viszont hosszasan, legalább 4 hétig kell alkalmazni a gyógyszert, és a későbbiekben sajnos a betegség újból fellángolhat.

Mint minden esetben, itt is a megelőzés a legfontosabb. Egyszerű módszer a kullancsok ellen védekezni, hiszen ha nem csípi meg kedvencünket a kullancs, akkor nem fertőződik Lyme-kórral. Kullancs ellen létezik nyakörv, csepp, vagy tablettás módszer, ennek kiválasztásában kérjék bátran kollégáink segítségét vagy tájékozódjon korábbi cikkünkből!

 

Másik lehetőség a megelőzésre a védőoltás. A vakcinát 7-8 hetes kortól lehet beadni, majd egy hónap múlva ismételni kell. Ezután évente kell emlékeztető oltást kapnia a kutyáknak.