Milyen kondiban van kedvencünk?

Célszerű a kisállat súlyát havonta egyszer kontrollálni, nézni a változást és ehhez igazítani az elesége adagját, vagy minőségét. Emellett az adat mellet pedig a külső megjelenést is figyelembe kell venni. Egy egyezményes rendszer szerint az állatorvosok egy 9-es léptékű, úgy nevezett BCS (Body Condition Score) skálán kondíciópontozzák az egyedeket. Ez egy szubjektív rendszer, melyben a bordák, a gerinc, a faroktő zsírral fedettségét, a has felhúzottságát és a test felülnézeti alakját együttesen megfigyelve lehet értékelni az állatot. Elsőként felülről szemléljük meg az állatot, látható-e a dereka a bordaív mögött, ha igen, akkor erősen látható vagy csak sejthető? Egyáltalán nem látszik behúzódás, vagy kereknek tűnik felülről is az állat hasa? Oldalról megfigyelve láthatjuk, hogy a hasának az íve szépen felfelé húzódik vagy lóg. Ha finoman végighúzzuk a kezünket az állat oldalán érezzük-e a bordákat, ha igen, akkor mennyire?

 

 

A BCS rendszer pontozási skálája:

  • 1/9: Nagyon sovány kondíció. Bordák, gerinc, medencecsontok kilógnak, nagymértékű izomtömeg-vesztés látható. Has erősen felhúzott, derékvonal nagyon hangsúlyos.
  • 2/9: Bordák, gerinc és medencecsontok láthatók, de csak kismértékű izomtömeg-veszteség érezhető. Has erősen felhúzott, derékvonal hangsúlyos.
  • 3/9: Alultáplált kondíció. Bordák, medence, gerinc könnyen tapintható és valamennyire látható. Has erősen felhúzott, derékvonal hangsúlyos.
  • 4/9: Bordák, medence, gerinc könnyen tapintható, de nem annyira látható. Has felhúzott, derékvonal hangsúlyos.
  • 5/9: Ideális kondíció. Bordák, medence és gerinc vékony zsírréteggel fedetten tapintható. Has felhúzott, derékvonal finoman befelé ívelt.
  • 6/9: Enyhe zsírréteg található a bordákon, a gerincen és a medencén, ami megnehezíti a tapintást. Has minimálisan felhúzott, a derékvonal alig látható.
  • 7/9: Túlsúlyos kondíció. A bordák csak az ujjakat benyomva, nehezen tapinthatók a zsírréteg miatt, a gerinc vonala és a medence is nehezen érezhető. A derékvonal nem látható, a has még enyhén felhúzott.
  • 8/9: A bordák, medence és gerinc vastag zsírréteggel borított, csak extrém nyomással tapintható. A has nem felhúzott, derékvonal nem látható.
  • 9/9: Elhízott kondíció. A bordák és a gerinc a vastag zsírréteg alatt nem tapintható. A has lóg, a derék vonala kifele görbül.

Ha nem biztos abban, hogy kedvence megfelelő kondíciójú-e, hozza el őt rendelőnkbe és segítünk a BCS skála alapján értékelni.