Milyen fertőző betegségek ellen kell oltani a nyuszikat?

Nyulak vérzéses betegsége (RHD1, RHD2)

A nyulak vérzéses betegségét Calicivirus okozza, melynek 1-es típusa az 1980-as években jelent meg Kínában, a 2-es típus pedig 2010-ben Franciaországban ütötte fel a fejét. A vírus házinyulakat és üregi nyulakat fertőz és igen ellenálló, a környezetben hónapokig túlél.  A nyulak a kórokozót megkaphatják fertőzött nyúltól, szúnyogtól, de ragályfogó tárgyak is megfertőzhetik őket (akár beteg állat vizeletével vagy bélsarával szennyezett takarmányról, szénáról, ruháról).

A betegség lappangási ideje 1-5 nap között jellemző.

A betegség perakut formájában nincs idő a tünetek kialakulására, a nyuszik hirtelen elhullanak.

Akut esetben jelentkezhet láz, levertség, étvágytalanság, szapora, akár nehezített lézgés, orrvérzés, idegrendszeri tünetek (körmozgás, bénulás, fej hátraszegett tartása), véres vizelet ürítése. A betegség heveny formájában is igen kevés az esély a túlélésre, szakszerű kezelés ellenére is.

Elhúzódó esetben a betegség fogyást, májelégtelenséget, ritkán sárgaságot okozhat. Ha a betegséget sikeresen kezelik, akkor az azt túlélő nyuszik védettséget szereznek a későbbi fertőződéssel szemben.

Eltérés mutatkozik a két vírustípus megbetegítő képessége és súlyossága között. A RHD 1 -es forma 6 hetes kor alatti állatokat nem betegíti meg, viszont a beteg állatok 70-90%-a elhullik kezelés ellenére is. A kettes típusú betegség esetén bármilyen korú állat megbetegedhet, de a halálozási arány jelentősen alacsonyabb, kb 20 %.

 

Myxomatosis

A myxomatosist egy Leporipox nemzetségbe tartozó vírus okozza. A kórokozót leggyakrabban szúnyogok terjesztik. A betegség jellegzetes tüneteket mutat: a nyuszi fülén, szemhéján, ajkán duzzanatok jelennek meg, amit kötőhártyagyulladás is kísérhet. Az elváltozások kiterjedhetnek a nemi szervek környékére is.

Ritkább esetben sajnos a vírus okozhat hirtelen elhullást, étvágytalanságot, levertséget és lázat is. A betegség kezelés ellenére is igen magas halálozási aránnyal jár.

Oltással rendelkező, vagy a betegségen már átesett állatok esetében előfordulhat körülírt, szabályos kör alakú pörkös seb is, mely nem terjed tovább, ám igen lassan gyógyul.

 

A betegségek ellen védőoltással lehet hatékonyan védekezni. Erre a célra többféle védőoltás érhető el, azt, hogy a nyuszi melyik oltást kaphatja, az előzőleg beadott vakcinák jellege dönti el. Mivel a vírusokat a közhiedelemmel ellentétben nem csak szúnyogoktól kaphatja meg kedvencünk, hanem akár fertőzött tárgyakkal mi is behurcolhatjuk otthonunkba, fontos, hogy a kizárólag lakásban tartott nyulakat is rendszeresen vakcinázzuk a kórokozók ellen.

A megfelelő oltás kiválasztásában szívesen nyújtunk segítséget, melyhez javasoljuk igénybe venni ingyenes első konzultációnkat. Erre időpontot honlapunkon       (www.rexrendelo.hu) vagy telefonon tudnak egyeztetni a 0613807861-es számon.