Mikor kell ügyeletre szaladni kedvencünkkel?

Az alábbi esetekben mihamarabb állatorvoshoz kell fordulnunk kutyánkkal vagy macskánkkal:

Baleset érte

Elsők között kell említeni azokat az állatokat, akik balesetet szenvedtek. Ezalatt gondolunk autóbalesetre, magaslati helyről való leesésre, ha a kistestű állatra rálép a gazdi vagy ha ráesik bármilyen nehezebb tárgy, esetleg szakított/tépett sebbel érkezik haza a kisállat. Abban az esetben is forduljanak mielőbb orvoshoz, ha az állat vérzés vagy fájdalom jelét nem mutatja,  tüneteket nem mutat, mert az állat akár sokkos állapotba is kerülhetett, melyben nem úgy reagálnak a környezeti ingerekre, mint normál esetben.

 

Kutyatámadás, kutyaharapás megtörténte

Kutyaharapást egymással összeszoktatott kutyák között is lehet tapasztalni, ehhez elég egy vehemensebb játék. A finom falatok, saját játék vagy egy új potenciális pajtás érkezése is kizökkentheti őket a meglévő falkasorrendből. Ha megtörténik a gond, akkor mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mivel ebben az esetben a sebfertőtlenítés fontos, illetve a szájflórában található baktériumok által okozott felülfertőződés elkerülése érdekében a mielőbbi antibiotikum terápia megkezdése a legtöbbször szükséges. Bizonyos esetekben a sebszéleket még frissen van lehetőségünk varratokkal egyesíteni, így az idő mindenképp fontos tényező.

 

Mérgezés/ idegen test felvételének gyanúja esetén

Ha gyanú merül fel, hogy állatunk bármilyen idegentesthez hozzáférhetett, esetleg mérget vehetett fel, akkor az idő szintén fontos tényező, mivel hánytatni vagy endoszkóp segítségével eltávolítani az idegen test felvételétől számított 6-8 órában van lehetőség. Ennyi idő alatt távolítódik a teljes gyomortartalom tovább az emésztőtraktus további részébe.
Idegentest felvétele esetében a bélelzáródás veszélye fennáll, melynek komoly megbetegedés és szövődmények (bélelhalás, hashártyagyulladás, vérmérgezés) lehetnek a következményei. Megoldást csak az azonnali operáció jelenthet, de végkimenetelében így is kétes kórjóslatú a beavatkozás, mivel több tényező befolyásolhatja a műtét menetét és a felépülést.
Mérgezésnél a felszívódás már a gyomorból megkezdődik, így ott minden perc számít. Ha a méreg tovább halad a belekbe, akkor a felszívódást már csak kis mértékben tudjuk befolyásolni, ami  rossz prognózishoz vezethet.

 

Nehezített /sípoló légzés, macska esetében lihegés

Sürgősségi ellátást igényel, ha az állat nehezítetten, sípolva, fuldokolva veszi a levegőt. A kutyákkal ellentétben a macskáknál a lihegés nem természetes viselkedésforma, így ha ezt tapasztalja a tulajdonos, akkor mielőbb állatorvoshoz kell fordulni. Ilyenkor észrevehetik, hogy az állat nyálkahártyái (például a nyelve, fogínye) lilássá színeződnek. A tartós oxigénhiány akár agykárosodással és egyéb súlyos szervi elégtelenséggel járhat, ezért minél előbb szabaddá kell tenni a légutakat a megfelelő módszerekkel.

 

Ájulás, epilepsziás görcs, nem oldódó epilepsziás nagy roham

Ha eszméletét veszti az állat, vagyis nem reagál külső ingerekre (néven szólításra, simogatásra), eldől az oldalára, szemei fennakadnak, remeg, nyálzik, esetleg hányás is bekövetkezik, teste megmerevedik, lábai teljes nyújtásban maradnak, akkor sürgősségi ellátásra szorul. Az generalizált, teljes testre kiterjedő epilepsziás görcsroham közben életveszélyes állapotban van az állat, így ennek mihamarabbi oldása szükséges.

 

Hőguta

A nyári nagy melegek hozadéka, viszonylag gyakran találkozunk vele. A magas testhő miatt a kutya erősen zihálni kezd, hyperventillál majd a hőtorlódás hatására kialakulhat agyi ödéma, mely az állat elpusztulásához vezethet. A brachicephal (nyomott orrú) kutyák esetében még gyakoribb a jelenség. A magas, 40 fok feletti testhő komoly belsőszervi károsodásokat okozhat, ezért ha túléli az állat a hőgutát, akkor is szövődmények léphetnek fel. Minél kevesebb ideig áll fenn az állapot, annál kisebb az esélye a maradandó kárnak.

 

Felfújódás, sorozatos öklendezés hányás nélkül

 

Ha a tulajdonos azt látja, hogy a kutyájának hasa hirtelen és nagymértékben elkezd növekedni, az állat rossz kedélyállapotú, étvágytalan, csak fekszik az oldalán, sorozatosan, sokszor öklendezik, de nem tud hányni, akkor minél előbb fel kell keresni állatorvost. Ezek mind a gyomorcsavarodás tünetei, melyet csak életmentő műtéttel megoldani.

 

 

 

 

Sorozatos hányás, véres jellegű hányás

Sürgősségi ellátásra szorul az az állat, aki hosszabb ideig, sorozatosan több alkalommal, esetleg véreset hány. Kistestű állat esetében a kiszáradás veszélye mellett az ionháztartás felborulása is veszélyes tényező, valamint a hányás elsődleges tünete a bélelzáródásnak, melyet már korábban említettünk, hogy azonnali indikációt jelent az operációra.

 

Idegen test orrjáratba vagy hallójáratba jutásának gyanúja

Ha az állat erőteljes prüszkölésbe, vagy nagyon durva nem múló fülrázogatásba kezd, akkor mielőbb forduljanak orvoshoz. Az orrüregből és a hallójáratból is rosszabb esetben a koponyaüregbe távolítódhatnak az idegentestek. A dobhártya perforációja, orrmelléküregek gyulladása, felülfertőződése kivédhető a gyors orvosi beavatkozással: az orrjáratból endoszkóp által, a hallójáratból otoszkóp segítségével való eltávolítással.

 

Ellési komplikációk

Ellés több szakaszán is gondok adódhatnak és mind a magzatok, mind az anyaállat élete kockán forog. Ha egy újszülött megakad a szülőcsatornában és nem tud világra jönni, akkor a többi társa is illetve ő maga is elpusztulhat, a későbbiek során pedig az anyát is veszélyezteti. Ilyenkor hatékony segítséggel akár kevésbé invazív módszerekkel (ellési segítségnyújtás), speciális technikával vagy császármetszés elvégzésével lehet orvosolni a komplikációkat.

 

Bénulás, hirtelen fellépő mellső vagy hátsó láb gyengeség

Ha azt tapasztalja a tulajdonos, hogy az állat hirtelen nem képes felállni, a hátsó testfelét mint egy fóka húzza maga után, elgyengül a hátsó régió séta közben és össze akar csuklani vagy három lábon kezd járni az állat, akkor mindenképp forduljanak mielőbb orvoshoz. A tünetegyüttes jelezhet porckorong elváltozást, melyet mielőbb orvosolva van esély a teljes gyógyulásra.

 

Folyamatos hunyorgás, az állat nem nyitja ki a szemét

A hirtelen fellépő súlyos szemproblémáknak ezeket a tüneteket tulajdoníthatjuk. Ha nincs kellő időben ellátva, akkor akár a szem perforációjához, későbbi vaksághoz vezethet. Minél hamarabb kapja meg az állat a kellő ellátást, annál jobb a prognózis.

 

Rovarcsípés: pofa, fülek, orrhát, nyelv, duzzadása

Csípések esetén allergiás reakció léphet fel, mely a fejen is kifejeződhet és légzési nehézséget okozhat az állatnak, melyet minél előbb beadott szteroid injekcióval tudunk orvosolni. Ezzel akár az állat életét is meg lehet menteni, mivel ritkán a gégeödéma miatt fulladásos halál is bekövetkezhet.