Miért nem szabad a túlnőtt metszőfogat levágni?

❓Mi az a fogtúlnövés?

Főleg nyusziknál jellemző a metszőfogak túlnövése, mely lehet öröklött, vagy szerzett elváltozás. Ilyenkor a metszőfogak nem állnak megfelelő pozícióban ahhoz, hogy a felső és az alsó fogak az eleség őrlése közben koptassák egymást, ezért elkezdenek rendellenes hosszúságot és irányt felvenni.

❓ Honnan lehet tudni, ha baj van a fogakkal?

Sok nyuszi sokáig tünetmentesen viseli a metszőfogak túlnövésér, de az elváltozás egy idő után csökkent eleségfelvételhez, a bogyók állagának megváltozásához, a lágy bélsár visszaevésének hiányához, szájüregi fekélyek kialakulásához is vezethet. Sokszor ezzel párhuzamosan az örlőfogak is érintettek, amik kívülről, erre való eszköz nélkül nem láthatóak.

 

✅ Mit szabad és mit nem szabad tenni?

Kézenfekvőnek tűnik a túlnőtt metszőfogak karomvágóval való lecsípése, melyet a legtöbb nyuszi éberen is elvisel, de ez sok szövődményt tud okozni.

A fogak állományában sokszor azok vágásakor hosszanti mikrorepedések keletkezhetnek, amik fogmeder problémához, ezen keresztül tályogok keletkezéséhez vezetnek. Ellentétben kutyákkal és macskákkal, nyulakban a fogászati elváltozásokat kísérő tályogok kezelése hosszadalmas, gyakran visszatérő betegség.

Nagy méretű tályog nyúlon

Javasolt a túlnőtt fogakat altatógázzal előidézett bódításban lecsiszolni. Ilyenkor nem áll fenn annak veszélye, hogy a fog sérül, nem okozunk felesleges stresszt a nyuszinak azzal, hogy lefogjuk, ráadásul lehetőség nyílik arra, hogy az örlőfogakat és a szájnyálkahártyát is alaposan megvizsgáljuk.

A nyuszik metszőfoga átlagosan 3-4 mm-t nő hetente, ebből látható, hogy a rossz irányba nőtt fogak viszonylag hamar újra gondot okozhatnak. Ha ez a probléma fennáll, javasolt a metszőfogakat kihúzni. A lábadozás után a nyuszi a foghúzás ellenére tökéletesen boldog életet élhet:)

Minden nyuszit érdemes legalább félévente állatorvosi vizsgálatra vinni, ahol a megbújó betegségekre (fogászati elváltozások, talpfekély) is fény derül.

Ingyenes első vizsgálatra bejelentkezés itt:

https://rexkisallatrendelo.booked4.us/public/?ServiceId=9