Miért kell ivartalanítani a nyuszikat? Hogyan történik a beavatkozás?

A nyuszik ivartalanítása viselkedésbeli és egészségmegőrzési szempontból is fontos.

Ellenkező nemű nyuszik ivartalanításával értelemszerűen kiküszöbölhető a nem kívánt szaporulat. A nyuszik társas állatok, így ideális esetben legalább két nyulat tartanak egy helyen. Ivartalan nyuszik könnyebben szoktathatók össze és kapcsolatuk kiegyensúlyozottabb ebben az esetben.  Az ivartalan nyuszik viselkedése többnyire nyugodtabb, a beavatkozás után a jellegzetes ivaros magatartás, agresszió és vizelettel való jelölés drasztikusan csökken, de teljesen meg is szűnhet. Az ivartalanítást követően az álvemhesség tünetegyüttese is megszűnik nőstény nyuszikban.

 

Bak nyulak esetében a castratioval megelőzhető az esetleges heredaganatok kialakulása.

Nőstény nyulakban bizonyos kor felett igen gyakori a női nemi szervek megbetegedése. Ilyen a méhgyulladás, méhvérzés és a petefészek vagy méhdaganat. A nyulak tünetrejtő állatok, így ezen megbetegedések is sokáig észrevétlenek maradhatnak, amikor pedig diagnosztizálásra kerülnek, jelentősen nagyobb lehet a műtéti kockázat. Érdemes ezért megelőző jelleggel az ivartalanítás mellett dönteni az ivarérést követően.

Mikor ivartalanítjuk a nyuszikat?

Az ivartalanítást az ivarérés után javasolt elvégezni, de a hat hónapos kort érdemes megvárni.

Miért hasznos az ingyenes műtét előtti konzultáció?

A konzultáció során megbeszéljük a nyuszi tartási és takarmányozási jellemzőit, ezt követően teljes fizikális vizsgálat történik, mely fényt deríthet olyan állapotokra, melyek tünetet nem okoznak (például a fogazat elváltozásai), de fontos foglalkozni velük. A nyuszi súlyát minden esetben megmérjük, szükség esetén javaslatot teszünk a tartási és takarmányozási feltételek javítására. Természetesen minden, a tulajdonosban felmerülő kérdésre igyekszünk választ adni.

 

Kell-e koplaltatni a nyuszikat a beavatkozás előtt?

Nem, nyuszikat nem szabad koplaltatni, mert az komoly egészségügyi problémát okozhat, ami a műtéti kockázatot is növelheti. A nyuszi szállítódobozába érdemes sok szénát tenni, amiben egyrészt el tud bújni, ha szeretne, ezáltal is csökkenthető a stressz, ráadásul ebből bármikor fogyaszthat is az állat. Húsevőinkkel ellentétben a nyulak nem képesek hányni, így nem merül fel kockázatként az altatás közbeni hányás és félrenyelés veszélye.

 

Hogyan zajlik a műtét?

A nyuszikat minden esetbe injekciós és altatógázos altatás kombinációjával készítjük elő a beavatkozáshoz. Fontos tudni, hogy az altatógázok önmagukban nem rendelkeznek fájdalomcsillapító hatással, így ezek kizárólagos alkalmazása még kis fájdalommal járó műtétek esetén sem javasolt. Ha az altatógázos altatást fájdalomcsillapító injekcióval egészítjük ki, akkor a műtéti kockázat jelentősen csökkenthető.

Fontos megőrizni a nyuszik testhőmérsékletét, így folyamatosan melegítjük őket a beavatkozás alatt a testhőmérséklet kontrollja mellett. A nyuszik a műtét alatt infúziót kapnak és altató monitorral kísérjük figyelemmel életfunkcióikat.

A műtéti terület előkészítése után nőstény nyulakban a méh és a petefészkek, bak nyulakban a herék kerülnek eltávolításra.

Ébredés után a nyuszi még 3-4 órát rendelőnkben tölt. Ezen idő alatt megtörténik az első asszisztált etetés is, melyre a tulajdonost is megtanítjuk az állat hazaadása közben.

 

Szükséges varratszedés? Kell védeni a sebet?

Mind bak, mind nőstény nyuszik sebeit szöveragasztóval egyesítjük, varratok nem kerülnek a sebbe, ebből következőleg varratszedés sem szükséges. Megfelelő fájdalomcsillapítás mellett a nyuszik nem bántják, nyalogatják, rágcsálják a sebet, így sebvédelemre sincs szükség a legtöbb esetben. Húsevőknél alkalmazott gallér nyuszikra nem adható, mert az egyrészt jelentős stresszforrás az állatnak, másrészt így nem fér hozzá és nem is tudja elfogyasztani a lágy bélsarat, ami szintén problémaforrás lehet. Ha a nyuszi mégis nagyon piszkálná a sebet, akkor azt műtéti ruhával leehet védeni.

 

Milyen utókezelés szükséges a műtét után?

A beavatkozást követően a nyuszinak 3-4 napig fájdalomcsillapítót kell adni a hazaadáskor megbeszélt adagban. Ha a nyuszi egyáltalán nem, vagy keveset eszik a műtét estéjén vagy az azt követő nap, akkor asszisztált etetés szintén szükségessé válhat. Az ehhez szükséges tápot (Oxbow Critical Care) és a fájdalomcsillapítót a hazaadáskor a tulajdonos megkapja. A kórlapon, melyet kinyomtatva átadunk és emailben is elküldünk, minden fontos információt feltüntetünk.

 

Szükséges kontrollvizsgálat?

Igen, a műtétet követő 1. vagy 2. napon szükséges a nyuszik kontrollvizsgálatra hozni előre egyeztetett időpontban. Ennek során kikérdezzük a tulajdonost az elmúlt napok történéseiről, átvizsgáljuk a nyuszi és kontrolláljuk a sebet. Ha mindent rendben találunk, akkor a nyuszi boldogan távozhat otthonába.