Lépésről lépésre az ivartalanító műtétről

Az alábbiakban léprésről-lépésre végigvezetjük a gazdit kedvence életének egy fontos mozzanatán.

Ingyenes műtét előtti konzultáció

Rendelőnkben még a rutin beavatkozásnak számító ivartalanítás előtt is javasoljuk a műtét előtti konzultációt. Ez egy olyan alkalom, melynek során ingyenes állapotfelmérő vizsgálat történik, és lehetőség van minden kérdést, tudnivalót megbeszélni. Szükség esetén ilyenkor kerülhet sor műtét előtti vérvizsgálatra, valamint ha még nem történt meg, akkor kutyáknál szívférgesség szűrés, cicáknál FIV-FeLV betegségek szűrésének elvégzésére.

Időpontfoglalás:

https://rexkisallatrendelo.booked4.us/public/

 

Teendők a műtét előtt

Az előre egyeztetett műtéti időpont napján a kisállat már nem kaphat enni, hogy üres gyomorral érkezzen a beavatkozásra. Ez azért szükséges, hogy az altatás során ne jelentkezzen hányás, ami szövődményeket okozhat. Figyelni kell, hogy máshonnan se tudjon eleséghez jutni, például ha több állat is lakik együtt a háztartásban, akkor célszerűbb aznap mindenkinek koplalnia.

Hasznos ötlet, ha már a tervezett műtét előtt elkezdjük hozzászoktatni kedvencünket a védőgallér vagy műtét utáni ruha viseléséhez. Kezdetben csak rövid időre tegyük rájuk, így a műtét után kisebb stresszt fog okozni ezek hordása is.

 

A műtét célja

Az ivartalanítás műtét az ivari hormont termelő szervek eltávolítását jelenti.

Kan kutyáknál a heréket, mellékheréket távolítjuk el a herezacskóval együtt, vagy anélkül. Kandúr macskáknál a herezacskón ejtett apró sebeken keresztül történik a herék és mellékherék eltávolítása. Érdekesség, hogy kandúroknál a sebszéleket nem szükséges egyesíteni, és nekik általában műtét utáni sebvédelem (gallér, ruha) sem szükséges.

Nőstény macskáknál, ha fiatal egészséges állatról van szó, csak a petefészkek kerülnek eltávolításra, egy kicsi, kb 1-3 cm nagyságú hasi seben keresztül. Szuka kutyáknál szintén csak a petefészkeket távolítjuk el rutinszerűen, ha fiatal, még nem ellett kutyáról van szó, és műtét közben sem találunk semmiféle elváltozást a méhen. Idősebb, vagy már ellett szukáknál biztosabb módszer, ha a petefészkeket és a méhet is eltávolítjuk.

 

A műtét menete

A műtétekhez a legmodernebb kombinált anesztéziát alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy többféle altató- és fájdalomcsillapító szert használunk, így az egyes szerekből elegendő kevesebbet adagolnunk, csökkentve a kedvezőtlen mellékhatások jelentkezésének esélyét.

Az állatok először vénakanült kapnak többnyire a mellső lábukon található vénájukba, ezen keresztül injekciós készítményekkel bódítjuk őket. Amikor már elég mélyen alszik az állat és kiesett a nyelési reflex, akkor helyezzük be a légcsőtubust. Ezen keresztül biztosítva van a légutak átjárhatósága, és a tüdőbe juthat az altatógáz és tiszta oxigén, melyeket altatógép juttat az állat szervezetébe. Emellé a betegek lassú cseppinfúzióban kapják tovább az altatószereket. Az altatás alatt végig aneszteziológus állatorvos felügyeli a kisállatokat.

Ébredés során feladjuk a betegre a műtéti sebet védő ruhát vagy gallért, hogy véletlenül se kezdje el a kisállat piszkálni a friss sebet.

A beavatkozás után a kis kedvencek egészen addig a rendelőben maradnak, amíg teljesen fel nem ébrednek. Kábult, rosszul lévő állatot nem adunk haza.

 

A kisállat otthonába bocsájtása

A műtéten átesett kedvencet állatorvos kollégánk adja haza a tulajdonosnak, aki minden felmerülő kérdésre választ ad. A konzultáció során odaadjuk a fájdalomcsillapítót, ami a betegnek a műtétet követő 2-3 napig szükséges szednie.

Aznap még szorosabb megfigyelést igényelnek az állatok, előfordulhat még hányás, szédelgés, álmosság. Enni nem mindig kérnek aznap az állatok, de ettől nem kell megijedni, másnapra általában ez is rendeződik.

 

Műtét utáni kontroll vizsgálat

Műtét után egy vagy két nappal vissza kell jönni a kisállattal egy gyors kontroll vizsgálatra, ilyenkor ellenőrizzük a sebet (működik-e a sebvédelem, vagy hozzáfér az állat a varratokhoz), és megvizsgáljuk az általános állapotot is.

 

Varratszedés

Ha rendben zajlik a sebgyógyulás, akkor 10 nap után kiszedhetőek a varratok. Ezt az időt szoktuk javasolni a pihentetésre is, tehát 10 napon belül ne érje különös megterhelés az állatot, például kutyákkal csak rövid idejű, pórázas sétát tegyünk, kijárós cicákat érdemes erre az időszakra bezárni.

Varratszedés után kedvencünkről lekerülhet a sebvédelmet szolgáló gallér vagy ruha is.