Karácsonyi veszélyek

Karácsonyi, téli veszélyek

 

A hideg idő beálltával kedvenceinkre újabb veszélyek leselkedhetnek. Ráadásul a karácsony előtti sürgés forgás során könnyebben válnak áldozattá a kutyák, cicák, mivel ilyenkor egyszerűbben hozzájutnak mindenféle süteményhez, ételmaradékhoz, őrizetlen ajándékokhoz. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló problémákat mutatjuk be.

Fagyálló folyadék

Az etilén-glikolt tartalmazó fagyálló folyadékot édes íze miatt a kutyák, macskák előszeretettel elfogyasztják (pl. garázs padlójára kicsorgott folyadék). Már kis mennyiségben is végzetes veseelégtelenséget okoz. A macskák kisebb testméretük miatt nagyobb veszélyben vannak. A mérgezés tünetei eleinte alig észrevehetőek, viszont a kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni, mert előrehaladott állapotban a vesekárosodás már nem visszafordítható.

Emberi megfázás elleni gyógyszerek

A hidegebb időben a legtöbb otthonban előkerülnek a különféle köhögés csillapító, megfázás tüneteit enyhítő gyógyszerek. Ezen készítmények hatóanyagai mérgezőek kisállatainkra nézve! Ha az állat elfogyasztott valamelyik szerből akár csak kis mennyiséget is, minél előbb keressük fel állatorvosunkat, az adott készítmény dobozával, csomagolásával együtt.

Útszóró só

A lefagyott utak nagyon sok helyen sóval vannak felszórva (mancs barát lehetőség lenne az apróra zúzott kő). Ez egyrészt helyi irritációt okoz az állatok talpán, másrészt, ha lenyalogatják a mancsukról, akkor nagy mennyiségű só kerül a szervezetükbe. Kisebb mennyiségben szomjúságot, hányást, hasmenést, bágyadtságot okozhat, nagyobb mennyiség elfogyasztása komoly mérgezéshez vezet, eszméletvesztéssel is járhat.

Csokoládé

A csokoládéban található teobromin nevű vegyület kutyák számára mérgező. Fehér csokiban nem jelentős a mennyisége, de a tej csokiban és főleg az ét csokiban már a kutyák számára veszélyes adag van. Eleinte izgatottságot okoz, remegést, szédülést, később szív problémákat is. Az alábbi, angol nyelvű táblázatban látható, hogy méret szerint mekkora menniységű ét vagy tejcsokoládé okoz gondot.

Szőlő és mazsola

A karácsonyi sütik gyakori összetevője sajnos szintén veszélyforrást jelent a kutyák számára. Egyedi érzékenység alapján okoz tüneteket, súlyos veseelégtelenséget.

Alkohol

A kutyák előszeretettel szolgálják ki magukat a felügyelet nélkül hagyott alkoholos italokból. Már kis mennyiségtől is „részegségi tüneteket” mutatnak, súlyosabb esetben szédelgés, ájulás, alacsony testhőmérséklet, alacsony vércukorszint jelentkezik.

Hagymafélék

Bármelyik hagymaféle még főzve is mérgező a kutyákra, cicákra. Eleinte hányás, hasmenés jelentkezik, de fontosabb a vörösvértest károsító hatás, mely vérszegénységet okoz.

                                                                                                              Ételmaradékok

A romlásnak indult ételekben a penészgombák és baktériumok méreganyagokat termelnek. Ha ezt kisállatunk elfogyasztja, hányást, remegést, izomgörcsöket okozhat.

Karácsonyi ajándékok és csomagolásuk

A csomagoló papírok alapvetően nem számítanak mérgezőnek, de ha sokat megesznek belőle állataink, okozhat bélelzáródást! Gyertya elfogyasztása hasmenést okozhat, de ez néhány napon belül rendeződik.