Hurrá, nyaralunk!

Ha kedvencünket is magunkkal visszük, érdemes az alábbi néhány tanácsot megfogadni!

Ellenőrizzük az iratokat

Utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy kedvencünk oltási könyve vagy útlevele benn legyen a csomagban! Ha véletlenül állatorvoshoz kell vinnünk állatunkat a nyaralás alatt, akkor ez nagyon jól jöhet.

Ha külföldre utazunk, akkor kötelező  magunkkal vinnünk kedvencünk útlevelét. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy érvényesek-e az oltások, vezetve van-e állatorvos által a féreghajtás és külső élősködő elleni kezelés, illetve ha kell, töltessük ki állatorvosunkkal az igazolást arról, hogy az állat egészséges és szállítható. Ha nem Európai Uniós tagállamba utazunk, akkor nézzünk utána, hogy milyen feltételekkel lehet állatot beutaztatni, különös tekintettel tengeren túli országokra!

Állatútlevél kérdezz-felelek itt olvasható.

A hordozó legyen menedék csapda helyett

Ha hordozóban szeretnénk szállítani kedvencünket, érdemes előtte megkedveltetni vele. Ne csak akkor kerüljön elő a doboz, ha állatorvoshoz visszük állatunkat, hanem vegyük elő olyankor is, amikor nem megyünk sehova, így kutyánk vagy macskánk meg tud barátkozni a tárggyal és nem fogja automatikusan rossz emlékhez kötni. Tehetünk a dobozba jutalomfalatot is, illetve ha állatunk bemegy, akkor kedvenc eleséggel jutalmazhatjuk is. Macskák esetében kapható olyan feromon tartalmú feszültségoldó, nyugtató spray, melyet a dobozba kell fújni, ezzel is segítve a kényelmes és stresszmentes utazást. Utóbbi használatáról tájékozódjon alaposan a termék leírásában!

Fontos a megfelelő időzítés

A nyári melegben amennyire lehet, igyekezzünk elkerülni a nagy hőséget. Induljunk lehetőleg korán vagy nagyon későn, az autó klímaberendezésével viszont óvatosan bánjunk, ne irányítsuk közvetlenül kedvencünkre, mert annak akár kellemetlen kötőhártya gyulladás is lehet a következménye.

 

Etetés, itatás utazás előtt

Indulás előtt 2-3 órával már ne etessük állatunkat, ezzel csökkentve az utazás közbeni hányás lehetőségét, de folyadék mindig legyen elérhető számára, főleg a nyári melegben. Ha nem megyünk hosszú útra, akkor útközben nem szükséges etetni az állatot, de néhány jutalomfalat azért legyen nálunk! Ha hosszabb útra indulunk, készüljünk eleséggel is kedvencünk számára. Érdemes 2 óránként megállni, tenni egy kis sétát kedvencünkkel, eközben megitatni és szükség esetén megetetni illetve lehetőséget adni neki arra, hogy elvégezze a dolgát.

Szoktassuk az utazáshoz kedvencünket

Ha tudjuk, hogy kedvencünk nehezen viseli az utazást, jó előre fel kell készülnünk, hogy ne induljon stresszesen a nyaralás. Macskák esetében a már említett feromonos spray jó hatású a szállító dobozba fújva. A kutya, cica dobozába tegyünk olyan tárgyakat, takarót, amin a gazdi illata van, de bekerülhet a kedvenc játék és rongyocska is.  Érdemes kedvencünket az autózáshoz szoktatni úgy, hogy eleinte csak rövid, néhány perces utakat teszünk meg, például egy közeli kutyasétáltatóba, kiszállunk, megdicsérjük kedvencünket, játszunk egy kicsit, majd hazamegyünk. Ha fokozatosan növeljük a távolságot, akkor kutyánk sokkal jobban fogja viselni a hosszabb utakat is.

Kellemetlen mellékhatás: hányás

Ha kedvencünk gyakran hány utazás közben, érdemes az előbb leírt fokozatosan növelt utaztatást is megpróbálni, ugyanis a hányás sokszor csak a stressz miatt következik be. Ha ez nem vezet sikerre, érdeklődjön állatorvosánál a kellemetlen tünet gyógyszeres megelőzésére!

Bolha-kullancs-szúnyog mentesség

Bár már sajnos hazánk is jelentősen fenyegetett szívférgességgel, ha délre utazunk (Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Görögország), mindenképpen fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kórokozó elleni védelem aktív legyen. Ebben a kérdésben is kérje állatorvosa segítségét, mert szívférgesség esetében a kulcsszó a megelőzés. Szintén megnyugtató, ha emellett bolhásság és a kullancsok ellen is védjük kedvenceinket az utazás alatt!

Minden kedves tulajdonosnak és kedvencének kellemes nyarat kívánunk!