Hogyan segíthetünk kedvencünknek a fogyásban?

Az elhízás kedvenceink körében is egyre gyakrabban előforduló probléma, mely sok egészségügyi kockázatot rejt magában. A legtöbb gazdi nagyon nehezen tud nemet mondani kedvencének, amikor kérlelő tekintettel kunyerál még tápot, jutalomfalatot vagy éppen pörköltet az asztaltól.

 

Fogyás szempontjából a hangsúly a kalóriadeficiten van, vagyis az elfogyasztott kalória mennyiségének kevesebbnek kell lennie, mint a felhasznált mennyiség. Ezt két módon érhetjük el: csökkentjük a bevitt mennyiséget vagy növeljük a felhasználást. Előbbire az eleség mennyiségének csökkentésével, a jutalomfalatok adásának drasztikus csökkentésével és a házikoszt kiiktatásával van lehetőség, utóbbira pedig hosszabb sétákkal, több irányított játékkal.

 

ETETÉS:

  1. Mikor? Mennyit? Hogyan?

Elsőként a megfelelő etetési stratégiákról ejtenénk pár szót. Minden tápnak megvan a saját etetési javaslata, ezt szigorúan érdemes betartani, illetve mérsékelni állatorvosi tanácsra. Ha kedvencünket egészséges állatnak szánt táppal szeretnénk fogyókúrára bírni, akkor annak mennyiségét jelentősen csökkenteni kellene a kalóriadeficit elérésének érdekében. Ezzel párhuzamosan azonban állatunk arányosan kevesebb vitamint és nyomelemet venne magához, ami már közepes távon is hiánybetegségek kialakulásához vezethet.

Ezt kiküszöbölendő, létrejöttek a fogyókúrás tápok, melyek csökkentett kalóriamennyiség mellett megfelelő mikro- és makrotápanyag összetétellel rendelkeznek, így a fogyáshoz szükséges mennyiségű táp mellett is egészséges marad kedvencünk. Ezen tápok összetételüknek köszönhetően jobban eltelítik az állatot, így ő kevésbé lesz éhes és szénhidrát felszívódásuk is megfelelőbb.

Ha már sikerült kiválasztani a megfelelő eleséget, akkor az etetési adagokat kiporciózva kis zacskókban érdemes tárolni, hogy sose kerüljön arra sor, hogy a nagy sietségben kicsit többet kap az állat. A mérlegelést egy folyamatosan kalibrált mérlegen végezzék, mert ott is elcsúszhatnak dolgok, ha nem pontosan mér a szerkezet és ebből kifolyólag kap többet az egyed. A mérleg tesztelésének egyszerű módja, ha ismert tömegű dolgot mérünk vele (például egy kg liszt) és ezt vetjük össze a mért értékkel.

Fontos, hogy a napi eleség mennyiséget minden nap ki szükséges mérni, mert a szemmértékre adott táp egy idővel sajnos egy kicsit mindig több lesz. Néhány szem táp nem tűnhet soknak, azonban, ha egy 5 kg-s kutyát veszünk alapul, akkor az ő kalóriaigényéhez képest ez a néhány szem táp is jelentős mennyiséggel bírhat.

Napjainkban lehetőség nyílik időzített etetőt beszerezni, mely könnyítheti a mindennapokat, így biztosan jó mennyiséget fog az adott tápból fogyasztani a kis kedvenc és a tulajdonosnak sem kell porciózásra időt szakítani, viszont a jutalomfalatozást ebben az esetben is le kell számítani.

Fontos, hogy a súlyvesztéshez nem kell, hogy éhezzen az állat, ezért a többszöri kis mennyiségekben történő etetés javasolt, így a gyomor kevesebb ideig lesz üres, nem lesz folytonos az éhségérzet. Naponta minimum 2x, de inkább 3-4 alkalommal kapjanak eleséget a kutyák, míg a macskák esetében napi 4-6 alkalom az ideális. Cicáknál a kimért napi mennyiséget akár egész napra is előttük lehet hagyni, mivel ők nem egy alkalommal esznek nagy mennyiséget, hanem szemezgetnek, akár napjában 16 alkalommal is rájárhatnak az etetőtálra. Kutyusok esetében a falásgátló tálak, padok tudnak segíteni abban, hogy az állat azt az adott mennyiségű eleséget se másodperc tört része alatt fogyassza el, hanem szépen komótosan, a tápot megrágva.

Szem előtt kell tartani, hogy kedvencünk másik állat eleségéhez se férjen hozzá, így célszerű az együtt tartott állatokat legalább az eleség teljes elfogyasztásáig külön zárni.

Ha kedvencünk habzsol, akkor érdemes habzsolásgátló tálat venni és abból etetni, ami valamelyest elnyújtja az eleség felvételének idejét, de az is segíthet, ha egy nagyobb tálcán szórjuk szét a tápszemeket, így is kicsit tovább tarthat az étkezés.


II. Hogyan lehet fogyókúra alatt jutalmazni?

A következő mérföldkő a jutalomfalatok kérdése. Egyik gazditól sem várható el, hogy egyik napról a másikra elhagyja a jutalmazást, mert ezzel a gazdi-kedvenc kapcsolat is sérülhetne, de vannak praktikák, amikkel nem kell lemondani erről. A jutalmazásra szánt tápanyagmennyiséget azonban le kell számolni a napi adagból, ezért a javaslat ebben az esetben az, hogy a fogyókúrás tápból történjen az állat jutalmazása is, így könnyebben ki lehet adagolni a napi tápanyagbevitelt.

Egy kutya esetében a porciózás a következők szerint zajlana: a táp zacskóján megnézzük az adott állat napi adagját, majd ezt reggeli, ebéd, vacsora és jutalomfalat tasakokba kell szétválogatni, és a nap folyamán kizárólag ezt eheti állat.

Szót kell ejteni a funckionális jutalomfalatokról is, mint például a fogtisztítók, melyek kalóriamennyiségét szintén le kell vonni a napi adagból, ráadásul ezek a termékek sokszor jelentős kalóriatartalommal rendelkeznek.

Ha nem a tápból szeretnék jutalmazni a kisállatot, akkor olyan alternatívákat kell keresni, amik kis kalória tartalommal rendelkeznek. Ezek lehetnék egyes zöldségek és gyümölcsök, mint például az uborka, cukkini,karfiol, brokkoli, görögdinnye valamint egyéb tökfajták.


A fogyókúrától feszült lesz az állat? 

A jó válasz erre a kérdésre, hogy ha a fogyókúra kivitelezése szakszerű, akkor nem, de azt sem állíthatjuk, hogy nem lesznek nehezebb pillanatok mind a gazdi, mind kedvence szempontjából.

Javasolt az állat életébe is napi rutint bevezetni, hogy kiszámítható legyen számára az adott nap, tudja mikor fog kapni eleséget, mikor megy sétálni. Jó példa erre mikor a tulajdonos néha ad az étkező asztaltól az állatnak, és ettől az állat minden alkalommal, mikor ők fogyasztanak izgatottan fogja várni, hogy most éppen milyen finom falat jut neki. Ám ez nem mindig következik be, így ez kedvencünkben frusztráltságot, izgatottságot, viselkedészavarokat is eredményezhet a későbbiek során.

Ha azonban ezt követően tudatosan figyel a gazdi  arra, hogy soha ne kapjon a kis kedvenc az asztaltól, akkor kis idő elteltével lankadni fog az érdeklődés, majd teljes nyugodalommal fogja tudomásul venni, hogy nem jár neki a vasárnapi ebédből.  Nyugodt csak abban az esetben lesz az állat, ha nem hagyjuk kétségek között. Egy adott szituáció vagy legyen teljesen tabu, vagy mindig történjen meg, így általánosan lesz jó a légkör.

 Emellett arra is ügyelni kell, amikor egyedül marad az állat, ne legyen lehetősége a szemetesből kihalászni vagy az asztalról lekapkodni finom falatokat. Fontos, hogy a tápot mindig tartsuk elzárt helyen, hogy véletlenül se tudja kiszolgálni magát a kisállat, mert sokszor nagyon fantáziadúsak tudnak lenni, ami balesethez is vezethet.  A kísértést kell eltüntetni, így biztosan nem fog bekövetkezni nem várt fordulat. Ha az eleséget nem tudják szeparálni, akkor az állatot lehet akár szobakennelhez szoktatni és addig, amíg egyedül tartózkodik otthon, addig oda lehet zárni.

 

MOZGÁS:

Másik fontos kritérium a fogyás elérésénél a mozgás mértékének növelése. A nyüzsgő világban az állattartóknál is egyre nagyobb probléma a szabadidő hiánya, ezért természetesen nem kizárólag több órás kirándulásokra szeretnénk bíztatni a gazdikat, hanem a naponta többszöri kisebb mennyiségű sétákra, játékokra.

A cicák esetében a napi kétszer 2-3  perc játék már elegendő tud lenni, míg a kutyusokkal napi 3-4 alkalommal javasolt sétálni és emellett 1 játszóidőt beiktatni. Ha ezeket betartja a tulajdonos, akkor akár a mozgás fokozása 5%-os súlyvesztést is eredményezhet. Nagyjából az eredeti mozgásmennyiséget annak 1/3-ával kell megemelni, hogy súlycsökkenést tapasztaljunk.

 

Tippek:

  • időhiány esetén nem kell a séta hosszán növelni, hanem válasszanak nagyobb kihívást jelentő terepet, emelkedőt
  • ha nem az időhiánnyal van a gond, hanem bármilyen külső tényező miatt nem tudnak hosszabb ideig sétálni, akkor a játékoknak a hosszát, intenzitását lehet növelni
  • hasznosak lehetnek az interaktív játékok, melyek fejben is fárasztják a kutyust, cicust, esetleg egyedül is tud velük foglalatoskodni
  • ha a sima játékokkal nem szeret az állat játszani, akkor beszerezhetők már kis mennyiségű falatokkal megtölthető játékok, melyek után szívesebben szaladnak, de az ide elrejtett mennyiség a napi kimért táp adagból történjen
  • ha a cicatartók nem szeretnének nagy összegeket áldozni a játékokra, akkor pár otthon olcsón elkészíthető tippünk is van számukra: a macskák szívesen játszanak akár alufóliagalacsinnal, tojástartóval, de akár a teafilter-tartó vagy egy WC-papír guriga is kedvükre válik. Még a régi lábtörlőket sem érdemes kidobni, mert azokat is szívesen használják, de egy papírzacskóval vagy cipős dobozzal is könnyen le lehet kenyerezni őket. Akik szeretnek otthon előállítani játékokat, ők akár piramis is építhetnek a WC-papír gurigákból, mely réseiben kis tápszemeket elrejtve le lehet foglalni az állatot hosszú időre.
  • Kutyatartóknak a botok tárháza és a kutyafuttatók tudnak kedvezni, nem feltétlen szükséges rengeteg játékot összevásárolni

Ha kontrollálni szeretnénk az eredményeket, akkor érdemes a fogyókúra elején nem csak a súlyt megnézni, hanem mérőszalaggal az állat főbb paramétereit is javasolt lemérni, így a nyak, a mellkas és a has körméretét, illetve adott rendszerességgel fotókat is lehet készíteni az állatról oldalról illetve felülnézetből. Ezeket összehasonlítva láthatjuk akár a kisebb változásokat is.

Ha nem biztos benne, hogy kedvence megfelelő kondíciójú-e, segítséget szeretne kérni a tápválasztással vagy szeretné tudni, hogy a fogyás üteme megfelelő-e, kérjen időpontot rendelőnkbe, ahol szívesen segítenünk.

Idópontfoglalás:

https://rexkisallatrendelo.booked4.us/public/