Hogyan előzzük meg kedvencünk fogkövességét?

Fogkövesség megelőzése

 

A fogkő képződését többféle módon is lassíthatjuk, akár hosszú távon is megelőzve a kialakulását, és így elkerülhetjük a súlyos következményeket. Fontos, hogy ezekhez a rendszeres tevékenységekhez szoktassuk hozzá kedvenceinket. Akár kölyök kortól fogva beépíthetjük a napi rutinba.

Legfontosabb a rágás stimulálása, mert így csökken a képződő plakk mennyisége. Ezt elérhetjük száraztáp etetésével, vagy különféle rágószalagokkal, labdákkal, játékokkal. Ha kevesebb a fogak felszínén a plakk, a baktériumok kevésbé tudnak megtapadni. A baktériumok által termelt szerves vegyületek különféle ásványi anyagokkal kapcsolatba lépnek és kicsapódnak a fogakon. Súlyos esetben ezek már szabad szemmel is látható fogkövesedéshez vezetnek. A fogkövek alatt, környékén mindig jelen vannak a baktériumok, így okoznak kellemetlen szájszagot.

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb, sokat reklámozott „fogtisztítók” nem mindig hatékonyak, viszont jelentősen hozzájárulnak az állat kalória beviteléhez. Ügyeljünk arra, hogy a napi tápanyag mennyiséghez hozzá kell számolni a rágcsával bevitt adagot is!

Bármilyen mechanikai dörzsölés segít a plakk eltávolításban. Ezt elérhetjük akár fogmosással is. Léteznek külön kutyák, cicák számára kifejlesztett fogkefék. A fogmosáshoz fokozatosan kell hozzászoktatni a kisállatokat, és mindig pozitív élmény legyen, ne erőltetett szenvedés.

A fogmosáshoz használhatunk állatoknak készült fogkrémeket, géleket. Fontos, hogy emberi fogkrémet ne használjunk! Ezeket a készítményeket adagolhatjuk közvetlenül a szájba is, vagy ennivalóval együtt. A legtöbb fogkrém enzimes hatóanyagú, így valamilyen szinten képes elbontani a lepedéket a fogról.

Eleséghez adhatunk még lepedék megelőző, por állagú készítményt is. Ez is fertőtlenítő, lepedékoldó hatású, ráadásul könnyen megetethető az állatokkal.

A már kialakult fogkövet sajnos nem lehetséges egyik fent említett módszerrel sem eltávolítani. Amennyiben súlyos fogkövességet, kellemetlen szájszagot tapasztal kedvencénél, bátran keresse fel rendelőnket fogászati konzultáció céljából!

A legjobb stratégia a plakk képződés megakadályozása akár már a fent említett tünetek megjelenése előtt, akár egy már kialakult fogkövesség eltávolítása után az újbóli kialakulás megelőzésére.