Fogkövesség kérdezz-felelek

A fogkövesség jelentős gócpontot jelent egy állat szervezetében. A rágási nehézségek és a csökkent étvágy mellett az ott megtelepedő baktériumok a keringésbe jutva súlyos szövődményeket okozhat akár a szívizomzatban is. Rendszeres szájüregi vizsgálattal és a fogkövesség eltávolításával meg lehet előzni a szövődményeket, melyek között kiemelendő az ínygyulladás és a fogak következményes elvesztése.

 

Miért altatásban végezzük ezt a beavatkozást?

A fogkőleszedést teljes alapossággal kizárólag altatásban lehet elvégezni ultrahangos depurátor segítségével. A fogkő nem kizárólag a fogíny feletti részen, vagyis a fogkoronán telepszik meg, hanem bekúszhat a fogíny alá is, ezért a fogkő-eltávolítást az íny alá behatolva is el kell végezni. Az altatás emiatt elengedhetetlen része a folyamatnak, mivel az éberen kellemetlen érzést okoz, ráadásul ha a kutya vagy macska elkapja a fejét, sérülést is lehet okozni a beavatkozás közben.  Emellett a szájüreg teljes átvizsgálása elernyedt rágóizomzat mellett hajtható végre legalaposabban.

 

Van kockázata  a beavatkozásnak?

Az altatás minden esetben, a legegyszerűbb beavatkozásnál is jár valamilyen fokú kockázattal. Ha az állatorvos szükségesnek találja, akkor vérvételt, illetve szívultrahangos vizsgálatot is javasolhat, hogy a legpontosabb képet kaphassuk az állat számára választandó legbiztonságosabb altatási protokollról.

 Rendelőnkben a fogászati beavatkozásnál két állatorvos van jelen, egyikük monitorozza az állatot alvás közben, míg a másik végzi a fogászati beavatkozást.

 

Miért kell utána szedni gyógyszereket?

A fogkövesség mértékétől függően a fájdalomcsillapítás mellett antibiotikumokhoz is kell néha folyamodni, ami a jelen lévő bakteriális gyulladás kezeléséhez lehet szükséges.

 

Mennyi idő a regeneráció egy fogkőleszedés után?

Pár nap elteltével minden menni fog az eredeti kerékvágásban. Ha fogvesztésre is sor kerül a fog rossz állapota miatt, akkor annak számától illetve az állat fájdalomtűrő képességétől függően ez kitolódhat akár 1-2 hétre is.

 

Hogyan tudjuk megelőzni, hogy ne kelljen sűrűn elvégezni a beavatkozást?

 

Rendszeres fogmosással illetve plakk oldó készítményekkel (Plaque off por, Vetaquadent folyadék) kinyújtható a két fogkő-eltávolítás között eltelő idő, de a fogkövesség kialakulása akár meg is előzhető. A fogmosáshoz kifejezetten kutyáknak való fogkrémet kell használni, mert az emberi fogkrémek magas fluoridtartalma kedvenceinkre kifejezetten káros.

Fontos tudni, hogy a már kialakult fogkövességet a bódításban elvégzett ultrahangos fogkő eltávolításon kívül más módon nem lehet megnyugtató módon kezelni.

 

Ingyenes fogászati szűrésünkre itt tud időpontot foglalni:

https://rexkisallatrendelo.booked4.us/public/?ServiceId=15