Csepp? Tabletta? Nyakörv? A nagy kullancsirtó kereső

Napjainkban számtalan lehetőség van arra, hogy távol tartsuk kedvenceinktől a zavaró és betegségeket terjesztő bolhákat, kullancsokat, szúnyogokat, egyéb külső élősködőket. Léteznek már olyan készítmények is, melyek akár belső élősködők, akár szívférgesség ellen is hatékonyak. A választék óriási, nem könnyű eligazodni. Milyen készítményekkel találkozhatunk leggyakrabban?

 

Spot on készítmények

A cseppeket a kezelt állat bőrére kell csepegtetni, ahonnan a bőrön keresztül felszívódva a hatóanyag a véráramba jut, innen pedig a vérrel mindenhova, például a bőr teljes felületére, a belekbe és a hallójáratok bőrébe is. Így lehetséges, hogy akár 1-2 milliliternyi oldattal egy kalap alatt letudhatjuk a bolhairtást az állat teljes testfelületén, lehet féreghajtó hatása és akár még fülrühösséget is kezelhetünk vagy megelőzhetünk. Előnyük a könnyű használat és megfelelő alkalmazás mellett a hatékony működés. Hátrányuk, hogy alkalmazás előtt és után 3-4 napig nem javasolt a samponos fürdetés, mert azzal lemossuk a bőr felső zsírrétegét, amiben a csepp meg tudna oszlani illetve rövid a hatástartamuk kullancsok ellen (többnyire egy hónap).

Kinek ajánljuk?

Akinek nem okoz gondot észben tartani, hogy havonta használjon külső parazita elles készítményt kedvencén.

Kinek nem ajánljuk?

Ha a kutya vagy macska valamilyen oknál fogva rendszeres, samponos fürdetésre szorul (bőrgyógyászati kórképekben például), akkor a spot on készítmények nem tudnak megfelelő hatást kialakítani, egy ebben az esetben más megelőzési módot kell keresni (például tabletta)

 

Bolha és kullancsirtó nyakörvek

A nyakörvek hasonló elven működnek, mint a cseppek, de jelen esetben a hatóanyag folyamatosan szabadul fel a termékből. Ebből következik, hogy csak folyamatos viselés mellett tudják garantálni a megfelelő hatást, nem tanácsos rövidebb időszakokra sem levenni a nyakörvet kedvencünkről.

Előnyük, hogy vannak közöttük már hosszú hatásúak, melyek akár 7-8 hónapig megbízhatóan tartják távol a bolhákat és kullancsokat, nem kell havonta alkalmazni őket, így kisebb az esélye annak, hogy a tulajdonos esetleg elfelejti azt, és emiatt bolhás vagy kullancsos lesz a kedvence. Figyelni kell azonban, hogy a nyakörv közvetlenül a érintkezzen a bőrrel, így a felhelyezésre különös gondot kell fordítani hosszú szőrű kutyák esetében.

Macskákra csak olyan nyakörvet javasolt felhelyezni, amik könnyített szakadásúak, így ha a cica felakad valahova, a nyakörv automatikusan kiold és nem okoz balesetet,

Kinek ajánljuk?

Aki szeretne kényelmesen, egy nyakörv felhelyezéssel egy teljes szezont letudni a bolha és kullancs ellenes védekezésben.

Kinek nem ajánljuk?

Némely termék jellegzetes szagú, főleg a felhelyezés utáni kezdeti időszakban. Ha ez a szag zavarja a tulajdonost, érdemes készítményt váltani.

 

Külső és belső élősködők ellen ható tabletták

Néhány éve jelentek meg a bolha és kullancsirtó termékek között a szájon át beadandó tabletták, melyek igen megbízhatóak, jó ízűek, emiatt a kutyák nagy része szívesen fogyasztja akár jutalomfalatként is. Hatóanyaguk a bélből szívódik fel a vérbe. A vérrel táplálkozó bolhák és kullancsok így találkoznak a hatóanyaggal, tehát a külső élősködőknek kevés vért kell szívniuk ahhoz, hogy elpusztuljanak. Előnyük a nagyfokú hatékonyság, készítmény függően akár 3 hónapos hatástartam. Mivel a hatóanyag a vérrel kering a hatás teljes ideje alatt, nyugodtan fürdethetjük, úsztathatjuk kedvencünket, ez nem fog változtatni a hatékonyságon. Létezik olyan készítmény is, amely bolhásság, kullancsosság és szívférgesség ellen is hatékony védelmet nyújt.

Kinek ajánljuk?

Bárkinek, aki praktikusan szeretne gondoskodni a bolha és kullancs elleni védekezésről. Kifejezetten praktikus lehet olyan állatok esetében, akiket valamilyen oknál fogva rendszeresen, akár néhány naponta samponnal szükséges fürdetni.

Rendelőnkben a a készlet erejéig még tavalyi áron szerezhetik be a 3 hónapo hatású bolha és kullancsirtó rágótablettát.

 

KInek nem ajánljuk?

Ha a kutya valamely fehérje összetevőre allergiás (például sertés), akkor érdemes más terméket választani. A tabletták mindegyikénél előfordulhat, hogy kullancs megy kedvencünkbe, amely néhány perc alatt el is pusztul az állatok bőrén. Ha ezt a gazdi nem tudja elfogadni, szintén más készítményt kell alkalmazni.

 

Spray

Ezek a termékek a spot on-okhoz hasonlóan az állat bőrén hatnak, ezért hatékonyságukat jelentősen befolyásolja az, hogy kevdencünket mikor fürdettük utoljára samponnal. Nagyobb testű állatot nehéz alaposan és megbízhatóan spray formájú készítménnyel kezelni. A készítmények hatóideje hasonló a rácseppentős készítményekéhez.

Kinek ajánljuk?

Akinek egyszerre sok állatot szükséges egyszerre bolha és kullancs ellen (praktikus például bolhás macskaalom kezelésénél). Kiegészítésként kullancsokkal igen fertőzött területen való kirándulás előtt tablettás megoldás mellett szóba jöhet, így nem fog eljutni a kullancs a vérszívásig,

Kinek nem ajánljuk?

Hosszú szőrű állatok kezelése igen nehézkes, a megbízhatóság ilyen esetben nem kielégítő. Mivel a piacon sok, a spray-nél megbízhatóbb termék létezik, használatuk egyre inkább háttérbe szorul.

 

Samponok

A teljesség igényét szem előtt tartva szót ejtünk a bolhairtó samponokról is. Ezen készítmények mechanikailag tisztítják le a bolhákat, de a kullancsokat nem. Bizonyos termékek egy hétre védik az állatokat az újrafertőződéstől.

Kinek ajánljuk?

Jó szívvel senkinek. Maximum akkor merülnek fel a termékek, ha semmi más nincs kéznél és erős bolhássággal állunk szemben (például talált állat azonnali kezelését kell megoldani és nincs a közelben állatorvos vagy állatpatika).

Kinek nem ajánljuk?

Aki felelősen, hosszú távon szeretné kedvenceit megvédeni a külső élősködőktől, azoknak semmiképpen sem.