Bodyshaming vagy egészségmegőrzés?

A kis kedvenceink napjainkban száz százalékosan a családunk részét képezik, ezért mindannyian szeretnénk minél hosszabb ideig együtt élni velük, ami elérhető, ha néhány dolgot figyelembe veszünk. Ezek közül kiemelt jelentőségű kedvenceink testsúlyának megfelelő tartományban tartása, mert az elhízás sajnos ugyanolyan rizikófaktort jelent rájuk nézve is, mint nekünk, embereknek. Sajnos nem csak brit tudósok állapították meg azt, hogy kutyáink és macskáink jelentős hányada túlsúllyal rendelkezik vagy elhízott. A túl legkevésébé sem esztétikai probléma, sokkal inkább egészségmegőrzési.

Kedvenceink életét számos ponton befolyásolja a súlyuk, talán olyanokon is, amire gazdiként nem is gondolnánk.

 

Egészségügyi vonatkozások

Leggyakrabban előforduló kórképek:

 • Osteoarthritis, osteoarthrosis
  A plusz kilók extra megterhelést rónak az ízületekre, ezáltal hajlamosítanak az ízületi gyulladás kialakulására, melyek tünetmentesítése és szinten tartása komoly kihívást jelent. A zsírszövet ráadásul aktív szövetként gyulladásos faktorokat termel, mely tovább súlyosbíthatja a z ízületi fájdalmat. A már kialakult ízületgyulladás hosszan tartó fájdalmat okoz kedvencünknek, mely miatt mozgáskedve csökkenhet, ami további súlygyarapodást eredményez, ami még megterhelőbb lesz az állat keringésének és csontozatának.

 

 • Elülső kereszteződő szalag szakadás
  A térdben található elülső kereszteződő szalag kutyákban egy sérülékeny lágyszöveti képlet, mely könnyen elszakad. Alapvetően prediszponálja a fajt a térd anatómiai alakulása és a túlsúly jelentősen növeli a kockázatot. A szalag szakadása akut fájdalommal, sántasággal jár és csak műtéti úton gyógyítható. Ennek hiányában a térdízület rendellenes mozgása miatt szövődmények lépnek fel, elsősorban az ízület kopása lesz megfigyelhető.

 

 • Szív- és légzőrendszeri megbetegedések
  Az elhízás szív és érrendszeri problémákhoz vezethet és magas vérnyomást indukálhat. A túlsúlyos kutyák hajlamosabban gégebénulásra és légycső collapsusra (összeesésre). Kezelés nélkül ez akár egy életveszélyes állapotot is kiválthat az adott egyednél.

 

 • Megnövekedett altatási kockázat
  A túlsúly az esetleges altatásos beavatkozások során is további rizikófaktorként szolgál, mert így az altatás nagyobb megterhelést jelent a keringési és a légzési rendszernek. Az elhízott gyakran hosszabban ébrednek az altatásból.

 

 • Daganatos megbetegedések
  Növeli a daganatos kórképek előfordulási valószínűségét is, ilyenek lehetnek pl.: a lipomák (zsírdaganatok), carcinomák közül az emlő- és húgyhólyagdaganatok.

 

 • Bőrbetegségek
  A túlsúly által extra bőrredők képződhetnek kedvenceinken, amik összeérve, levegő hiányában kipállanak, a bőr itt kipirosodik és nedvedzeni kezd. Ezek a területek új, lehetséges bakteriális gócpontot hoznak létre az állat bőrén. Többször találkozunk ápolatlan bundával a túlkondíciónált állatok esetében, mivel nehezebben tisztogatják saját szőrüket.

 

 

 • Belsőszervi kórképek
  Hasnyálmirigy-gyulladást és/vagy zsírmájúságot is tud eredményezni a jelentős túlsúly.

 

 • Nehezebb tolerancia a meleg és a mozgás iránt

Egy jó testkondíciójú állatnak kisebb gondot jelent alkalmazkodni a környezeti viszonyokhoz, jobban tudja a mozgás során is szabályozni a testhőmérsékletét. A nyári nagy melegekben a hőguta veszély magasabb egy túlsúlyos egyednél.

 

 • Szociális vonatkozások

Az életminőséget és az élethosszt is jelentősen befolyásolja a kondíció. A vázrendszerre illetve a belső szervekre is hatással lehet a súlyfelesleg.

A megfelelő testtömeg-indexszel rendelkező állatok esetében kisebb hányadban fordulnak elő idős korban ortopédiai problémák. Fájdalommentesen a kedve is sokkal jobb lesz az állatnak az életkorától függetlenül, így sokáig élhet jó életminőségben. Ezen felül a háttérbetegségekkel szintén kisebb hányadban találkozunk a megfelelő testalkatú egyedek esetében.