Ásványi anyag? Vitamin? Mire van szüksége a kisállatomnak?

Melyik vitamin/ásványi anyag mire jó, milyen hatással van az állatra? vagy Mik azok a mikroelemek és vitaminok?

Az ásványi anyagok, például a kálcium, magnézium, cink, jód, az élő szervezeteket igen kis mennyiségben alkotó elemek, melyek kis mennyiségük ellenére létfontosságúak. A vitaminok szintén nélkülözhetetlen anyagok, melyek egy részét a szervezet elő tudja állítani, a többit viszont kedvenceink a táplálékukkal veszik fel.

Ha ezekből kedvencünk nem a neki szükséges mennyiséget kapja, hiánybetegség vagy túladagolás léphet fel. Könnyebben túladagolhatóak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E K vitamin), míg a vízben oldodóak eseténen ez nem jellemző.

 

 Milyen vitaminokra/ásványi anyagokra van szüksége a kisállatoknak?

Kevdenceink ásványi anyag és vitaminszükséglete nagyban függ az állat korától, fajától, élettani állapotától. Fiatal korban például kiemelten fontos a kalcium és foszfor bevitel egyensúlya, a tengerimalacok szervezete az emberhez hasonlóan nem tud C vitamint előállítani, míg a nyulak igen, a vemhes állatok ásványianyag igénye magasabb. Jó minőségű száraz vagy nedves tápok etetése esetén a gyártó a fenti kritériumoknak megfelelően állítja össze az eleség beltartalmát.

 

Hány féle vitamint kaphat egyszerre a kisállat? Van-e olyan vitamin, amik kizárják egymást az együttes alkalmazásban?

Mielőtt étrendkiegészítőt választunk, mindenképpen olvassuk el a csomagoláson az összetevők listáját. A vitaminok között vannak túladagolhatóak (A, D, E , K vitamin), melyeket nem javasolt több készítménnyel párhuzamosan bevinni. A vitamin túladagoláshoz vezethet nagy mennyiségű máj etetése is húsevő kedvenceinknél.

Ha kedvencünknek jó minőségű, kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk, akkor az alap ásványianyag és vitaminellátását fedezni tudjuk. Sok olyan állapot adódhat azonban egy állat életében, amikor javasolt bizonyos táplálékkiegészítők adagolása. Az őszi időszakban, műtét vagy komolyabb betegség utáni lábadozás időszakában, cicák esetén az immunrendszert gyengítő megbetegedések során jótékony hatásúak az immunrendszert erősítő készítmények. Idős korban, ízületi megbetegedésben szenvedő állatoknak ízületi porcvédő készítmények javasoltak, míg bőrproblémával rendelkező állatoknak omega 3- omega 6 kiegészítés javasolható. Ha úgy érezzük, kedvencünk egészségét többféle táplálékkiegészítővel védenénk, arról előzetesen konzultáljunk állatorvosunkkal.

 

Számít-e és mennyiben a vitamin ásványi anyag-bevitelben az állat táplálkozása (házikoszt, száraztáp, egyéb fajta táp)?

A megfelelő vitamin és ásványianyag ellátás minden életkorban fontos, kiemelten igaz ez a kölyök állatokra. Esetükben, akár kutyáról, akár macskáról beszélünk, oda kell figyelni az elégséges kálcium és foszfor bevitelre, illetve ezen ásványi anyagok egyensúlyára. Ebben az érzékeny életkorban nagyon nehéz ezen igényeknek megfelelni, főleg, ha a gazdi házilag készített eleséggel eteti kedvencét. Fiatal állatoknál tanácsosabb jó minőségű tápot választani, mely megfelelő arányban tartalmazza a fejlődéshez szükséges anyagokat. Felnőtt állatoknak házilag is össze lehet állítani megfelelő értendet, de fontos hangsúlyozni, hogy ez alatt sosem a házi maradékot értjük, hanem kifejezetten kedvencünk számára, az ő tápanyag igényeihez igazodó, hőkezelt eledelt jelent.

 

Melyik táp tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot? 

Kedvenceink etetése legkényelmesebben és legbiztonságosabban gyári tápokkal oldható meg. Ezek közül rengeteg márka, ízesítés és kiszerelés létezik már, gazdi legyen a talpán, aki kiigazodik köztük. A prémium minőségű tápok esetén, melyeket sok esetben állatorvosok fejlesztenek, komoly kutatómunkát igényelnek és szigorúan ellenőriznek, biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut. Alsó kategóriás eledelek esetében ez nem biztos, hogy garantálható. Az összetételt a legtöbb esetben tükrözi az ár, de ne csak ez alapján döntsünk, hanem olvassuk el alaposan a táp összetételét választás előtt.