Aminek nem mondjuk ki a nevét: kennelköhögés

 

Kennelköhögésnek nevezzük azt a felső légúti tünetegyüttest, melyet többek között adenovírus, parainfluenza vírus és Bordetella bronchiseptica okoznak, egymást erősítve, és egyúttal a kutyát egyre jobban legyengítve.

 

Hogyan betegedhet meg kedvencem?

A kutyák, főleg ha közösségbe járnak, igen könnyen fertőződhetnek a kórokozókkal. Ehhez elég, ha a futtatóban, kutyaoviban vagy iskolában összeszimatolnak, játszanak egy beteg állattal közös labdát, botot, itatót használnak velük. Ebből következőleg nem is szükséges, hogy kedvencünk beteg állattal érintkezzen, úgynevezett ragályfogó tárgyakkal is megkaphatja a betegséget.

 

Milyen tünetekkel jár a kennelköhögés?

A tünetek igen tág spektrumon mozoghatnak: enyhe köhögéstől akár öklendezésbe fajuló, kínzó köhögés is jelentkezhet a kórokozókkal való fertőződés után. Sok tulajdonos esik kétségbe, mert a köhögés alapján azt hiszik, valami megakadt kedvencük torkán. A legtöbbször ilyenről szerencsére szó sincs, az ijesztő hang akkor keletkezik, amikor a kutya megpróbálja a légutakban felhalmozódott nyálkás váladékot eltávolítani, mely sokszor nyúlós- átlátszó, hányásszerű tartalomként ürül. A köhögés gyakrabban és intenzívebben jelentkezik terhelést követően: ha a kutya izgatott, fut, más kutyákkal játszik, sportol.

Hogyan kezelhető a kennelköhögés?

A kezelés attól is függ, hogy milyen lefolyású a betegség. Kínzó köhögés esetén köptető-nyálkaoldó, esetleg gyulladáscsökkentő gyógyszereket lehet bevetni a gyógyulás érdekében, súlyos esetben antibiotikum adása is megfontolandó. Minden esetben érdemes immunrendszer erősítő készítménnyel segíteni kedvencünket, hogy hamarabb le tudja győzni a betegség kórokozóit.

Érdemes a beteg állatot a gyógyulás idejéig kímélni, kutyaközösségtől távol tartani, így ő sem tud másokat fertőzni és ő sem fertőződhet meg esetleg más kórokozóval a meglévő betegségre.

Hogyan előzhető meg a betegség?

 

A betegség ellen létezik vakcina, melyet közösségbe járó kutyáknak javasolt beadni és szintén hasznos, ha kedvencünkkel olyan helyen sétálunk gyakran, ahol sok más kutya is megfordul.

Az intranasalis vakcina (orrba juttatva), ez a kennelköhögés kialakulásához hozzájáruló 2 kórokozó ellen véd: Bordetella bronchiseptica (baktérium), canine parainfluenza (vírus) élő attenuált vakcina. Ez a vakcina a beadás után 72 órával alakít ki védettséget és utána 12 hónapig véd. Igen fiatal korban, már két hetes kiskutyának is biztonsággal adható. Vagy az alapoltásokkal együtt, vagy várható rizikós események előtt (panzió, kiállítás) érdemes beadatni.