8+1 külső élősködő, amik kedvenceiknek ártanak

                                                                               Bolhásság

Kutyákon és macskákon a leggyakrabban előforduló külső élősködők a bolhák. Csípésük viszket, járkálásuk zavarja az állatokat, ráadásul még bizonyos betegségeket is terjeszthetnek. Bizonyos egyedek érzékenyebbek a bolhákra, és már akár egyetlen bolhacsípés után is allergiás tüneteket mutathatnak. A fizikális vizsgálat során a kisállatok kültakaróján láthatók a rovarok, de gyakrabban csak a szőrszálak közötti bolhaürüléket találjuk meg. Ezek pici fekete „porszemek”, vizes vattára téve piros udvaruk lesz, mivel kioldódik belőle a vér. A bolhák ellen védekezhetünk nyakörvekkel, rácseppentős készítményekkel, vagy tablettákkal. Nagyon fontos, hogy minden együtt élő állatot le kell kezelni, és a környezetüket is ki kell takarítani, fertőtleníteni, bolhaellenes

 

Kullancsok

A kullancsok általában a meleg, nedves környezetben fordulnak elő főleg a tavasztól őszig tartó időszakban, de manapság már sajnos egész évben számíthatunk a jelenlétükre, nem csak erdőben, hanem akár városi parkokban, kertekben is. A kullancsok vért szívnak, és eközben betegségeket is terjeszthetnek. Legismertebb a kutyákra veszélyes Babesia canis, amely lázat, bágyadtságot, elhúzódó esetben többszervi károsodást, veseelégtelenséget és halált is okozhat. Emellett a Lyme-kórt is terjesztik, ez emberben is okozhat megbetegedést. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a betegségeket a kutyák egymástól nem kaphatják el, csak a fertőzött kullancsoktól.

Ha kullancsot találunk a kisállatunkban, minél előbb ki kell azt szedni. Jó módszer a kullancs csipesz, vagy kullancs kanál, a lényeg, hogy minél kevesebb ideig húzzuk-tekerjük a kullancsot. Az sem probléma, ha esetleg beszakad a kullancs feje, mert azt a szervezet pár nap alatt ki fogja lökni magából.

Megelőzésre több lehetőség is van: tabletták, rácseppentő készítmények, és nyakörvek. A legtöbb esetben ezek úgy működnek, hogy a kullancs rámászhat az állat szőrére, de a bőrébe már nem tud belefúródni, így betegséget sem tud terjeszteni.

 

Szúnyogok

A szúnyogok vérszívó rovarok, kedvenc állatainkat is megcsípik. A csípés helye viszket, esetenként allergiás reakciót válthat ki. Állatorvosi vonalon a szúnyogoknak főleg a betegségek terjesztés szempontjából van jelentősége. A szívférgesség és a bőrférgesség köztigazdái, valamint a nyulak myxomytosisát és vérzéses betegségét is terjesztik.

Vannak olyan cseppek és nyakörvek, amik távol tartják kedvenceinktől a szúnyogokat is. Nyuszik esetében a szúnyogok által terjesztett betegségek ellen védőoltással tudunk védekezni.

 

Fülrühösség (Otodectes cynotis)

Szintén főleg macskákban fordul elő a fülrühesség, de esetenként kutyák és vadászgörények is elkaphatják. Gyakori a tünetmentes hordozás is, de hajlamosító tényezők hatására kialakulnak a jellegzetes tünetek: intenzív fülvakarás, sötét plakkszerű fülváladék. A kezelés rácseppentős oldattal, valamint helyi fülkezeléssel történik.

A fülrühösség nyulaknál is felléphet, amit a nyuszik „saját” fülrühe okoz (Psoroptes cuniculi). Az érintett nyulak gyakran és intenzíven vakarják a fülüket, a fülben vastag, sárgásfehér pörkréteg jelenik meg. A fülrühösséget nyulakban is rácseppentő oldattal és helyileg fülcseppel szükséges kezelni.

 

     Rühösség (Sarcoptes)

A rühatkák mikroszkópikus méretű ízeltlábúak, egész életükben a gazdaállaton tartózkodnak. A fertőzött állat nagyon vakarózik, emiatt a bőre begyullad, gombákkal, baktériumokkal felülfertőződik, ami tovább súlyosbítja a problémát. Néhány állatnál allergiaszerű tünetek is kialakulhatnak, illetve szőrhiány is fellép. A betegség kezelhető megfelelő tablettával, vagy rácseppentős oldattal. Ezek mellett fontos a bőr helyi kezelése is samponokkal, fertőtlenítő szerekkel. A rühesség zoonosis, vagyis állatokról átterjedhet emberekre is!

 

  Fejrühösség (Notoedres cati)

Macskákban külön faj okozza a fejrühességet. Főleg a kijáró, kóbor macskák vannak veszélyben. Jellegzetesen a szemhéjaknál, fülkagylókon kezdődnek a tünetek, majd az egész fejre, nyakra is tovább terjednek. A beteg cicák vakaróznak, nyalogatják magukat, bőrük gyulladt lesz.

 

Lepkeszúnyogok

A lepkeszúnyogok inkább a mediterrán területeken terjedtek el, de az egyre melegebb idővel hazánkba is eljuthatnak. Az emberekre és állatokra is veszélyes Leishmaniosist terjesztik.

 

Nyüvesség

A légylárvák okozta nyüvesség inkább az idős, beteg, elhanyagolt állatok betegsége. Ha valami bomló szerves anyag van jelen az állaton, és azt ő nem képes magáról eltakarítani, akkor a legyek a bőrébe lerakják petéiket, amik ott a bomló fehérjékkel táplálkoznak. Rendkívül fájdalmas betegség, az állat halálát is okozhatja. A légylárvákat egyszerű külső élősködők elleni szerekkel el lehet pusztítani, de a legtöbb esetben a rossz állapotot kiváltó alap betegséget is kell kezelni.

 

Szőrtüszőatkák (demodicosis)

A szőrtüszőatkák mikroszkópikus ízeltlábúak, a kültakaró faggyú- és izzadtság mirigyeiben élnek. A kölyök állatok már anyjuktól születéskor fertőződnek. Egészséges állatokban nem okoznak tüneteket, viszont bármi más immunrendszer gyengítő körülmény esetén akár súlyos bőrgyógyászati kórképek is jelentkezhetnek. Bőrgyulladás és szőrhiány kialakulhat a test jellegzetes területein (szemek, szájnyílás, fülkagyló, lábujjak között), vagy teljes egészén is. A betegség kezelhető, megfelelő tablettás vagy rácseppentős készítménnyel. Ha súlyosabb a helyzet, akkor a másodlagos bőr elváltozásokat is szükséges kezelni.