7 mérgezést okozó dolog, ami sok háztartásban előfordul

Háztartásokban előforduló veszélyek

 

Azzal, hogy háziállatainkat az otthonunkba fogadtuk, a kényelem és biztonság mellett sajnos óhatatlanul is új veszélyeknek tettük ki őket. Számos olyan anyaghoz, vegyszerhez juthatnak hozzá, melyek számukra mérgezőek.

 

1. Fagyálló folyadék

Rendkívül mérgező a fagyálló folyadék kutyákra és cicákra is. Nagyon fontos, hogy ha gyanú van arra, hogy elfogyasztott belőle a kedvencünk, minél előbb állatorvoshoz kell juttatni! Az időben nem kezelt fagyálló folyadék felvétel végzetes vesekárosodást okozhat.

 

2. Mosó kapszulák

A mosókapszulák koncentrált formában tartalmazzák a tisztítószereket, és ha nedvesség éri őket (pl. egy kutya elkezdi rágcsálni), akkor kiszakadnak. Mérgezés esetén az állat hányhat, légzési nehézség léphet fel, bőr- és szem irritáció és magasabb testhőmérsékletet okozhat.

 

 

3.Akkumulátorok, elemek

A széthagyott elemek, akkumulátorok könnyen áldozatul esnek rágásnak, lenyelésnek. Tartalmuk mérgező, emésztőszervi problémákat okozhat, illetve ha az állat egészben nyeli le, akkor bélelzáródás is lehet a következmény.

 

4. Hideg zsíroldó, lefolyótisztító

A legtöbb erős tisztítószer nátrium-hidroxidot, vagy kálium-hidroxidot tartalmaz, melyek erős lúgok. A bőrön is égési sérüléseket okoz, lenyelve a szájüregben szintén nyálkahártya károsító. Kisállatokban az elfogyasztása után nyálzás, fájdalom, nyelési nehézség jelentkezik.

 

5. Elektromos cigaretta

A nikotin nagy mennyiségben kisállataink számára is mérgező. Az elektromos cigaretta töltő folyadékát elfogyasztó kutyák, cicák általában enyhe tüneteket mutatnak (nyálzás, hányás, hasmenés), de fennáll a veszélye a komolyabb mérgezési tüneteknek is.

 

6. Benzalkónium-klorid

Ez a vegyület a háztartási fertőtlenítő szerek gyakori összetevője. Ha a kisállat elfogyasztja vagy lenyalogatja a kezelt felületről, akkor szájüregi gyulladást, fekélyeket okoz, emiatt nyálzás, esetenként magasabb testhőmérséklet is jelentkezhet.

 

7. Hígító

Kisállatokban is bőrirritáló hatású, ha kapcsolatba kerülnek vele. Elfogyasztva szájüregi fekélyeket okoz, hányást és légzési nehézségeket.