3+1 tipp, ha cicája nem iszik eleget

Mennyit kellene inni egy cicának?

Bizonyára sok gazdinak megfordul a fejében, hogy vajon eleget iszik-e macskája, kellene-e bármilyen óvintézkedést tenni, ha szinte sosem látják vizet fogyasztani az állatot? Milyen betegségeket okozhat, ha nem elegendő a folyadékbevitel? Ezt a problémakört járjuk most alaposan körbe ebben a cikkünkben.

Ahhoz, hogy kiderítsük, eleget iszik-e kedvencünk, tudnunk kell, hogy mennyi egy egészséges cica napi folyadékigénye. A szakirodalom szerint testtömeg-kilogrammonként 45 ml vizet kell egy egészséges macskának naponta magához vennie. Ebből kiindulva egy átlagos, 4 kg-os testtömegű cica napi 2 dl, vagyis nagyjából egy pohárnyi mennyiségű vízzel fedezi a folyadékigényét. Ezt a számot  azonban sok külső tényező befolyásolja, például, hogy milyen tápot fogyaszt az állat. A „nedves”, konzerves vagy alutasakos eleségek nedvességtartalma magas, körülbelül 80%-os. Ilyen eleség etetése mellett kevesebb víz ellefetyelése is elegendő lehet. A száraztáp mellé jóval nagyobb vízigény társul.

Baj, ha nem iszik eleget a cicám?

Az elégtelen folyadékfogyasztás jelentős mértékben hajlamosíthat alsó húgyúti problémák kialakulására. Macskákan gyakran találkozunk hólyaggyulladással, mely hátterében akár ez is állhat a stressz illetve fertőző kórokok mellett.. Ezen felül a dehidráltság alacsonyabb energiaszinthez, a bőr rossz konzisztenciájához és csökkent szervi funkciókhoz is vezethet.

Baj, ha túl sokat iszik a cicám?

A vesebetegségre, húgyhólyag megbetegedésre és a cukorbetegségre egyaránt igaz, hogy vezető tünetegyüttesük a poluria és polydypsia, vagyis a „sok ivás-sok pisilés”. Ha azt tapasztalja a gazdi, hogy minden egyéb tényező (eleség) változtatás nélkül a cica vízfogyasztása jelentős mértékben nő, akkor mindenképp forduljon vele állatorvoshoz, hogy a sok vízivás okára mihamarabb fény derüljön.  Minél előbb elkezdjük kezelni a fent említett betegségek bármelyikét, annál sikeresebben játhatunk el.

Hogyan növelhetjük cicánk folyadékfogyasztását?

1. A +1 szabály

Ha a háztartásban több cica él, akkor legalább annyi etető, itató és alomtálcának kell lennie a lakásban, ahány macska van, még jobb esetben ennél eggyel több. A macskák az eleséget, vizet, pihenőhelyet és alomtálcát is olyan erőforrásnak tekintik, ami a saját területükhöz tartozik, védelmezhetik azt. Ez sokszor nem jár látványos verekedéssel, viszont az a cica, akit a domináns macska nem hagy az itatótálhoz menni akkor, amikor ő szeretne, nem fog tudni elegendő folyadékot felvenni.

2, Több itatóedény legyen használatban
 

Némely állat az állott vizet kedveli, de vannak cicusok, akiknek a friss víz kedvez, ebből kifolyólag az egyik tálat érdemes gyakran újratölteni, míg a másikat naponta csak egyszer. A tálak anyaga is befolyásolhatja a kedvüket, némely macskák a fém vagy műanyag tálakat kedvelik jobban, mások a kerámiát preferálják. Érdemes játszani a tálka méretével is: sok macska nem szereti, a valami a bajszukhoz ér, ezért a sekélyebb, de nagyobb átmérőjű tálból szívesebben isznak.

 

3. Cicaszökőkút beszerzése vagy csapból itatás naponta többször

A legtöbb cica az állóvízzel szemben a folyó vizet vonzóbbnak találja, ezért szeretik például ha a csapot megnyitják nekik a gazdik és a kis vízsugárból lefetyelhetnek. A cicaszökőkutat hasonló elvekből kifolyólag kedvelik sokan. A macskák sokszor szívesebben támaszkodnak a hallásukra, mint a látásukra, ezért a víz csobogását hallva is  késztetést éreznek rá, hogy igyanak egy kis friss vizet. Egyes egyedeket zavarja, ha a bajszuk a tálkához ér, vizes lesz. Ezt is orvosolhatja a macskaszökőkút alkalmazása.

 

+1 Ízesített víz vagy „cicavíz” (Purina Pro Plan Hydra Care)

Hiánypótló a Purina Pro plan HydraCare nevű terméke, mely nemrég került forgalomba, a visszajelzések pedig nagyon pozitívak, az ízesített cicavíz elfogadottsága nagyon magas. Naponta egy alutasaknyi ízesített víz javít a cica hidráltsági állapotán, ami kiemelten fontos a húgyhólyag gyulladás kezelésében és megelőzésében, illetve veseelégtelenség különböző stádiumainak kezelésében.