10 tévhit az ivartalanításról

Tények és tévhitek az ivartalanításról

 

Nem szeretnék beavatkozni a természet rendjébe egy műtéttel.

Már akkor beavatkoztunk a természet rendjébe, amikor a kutyák, macskák háziállatokká váltak, és az életükhöz nagyon sok mindent az embertől kapnak.

 

Szeretném, ha csak egyszer megélné az anyaság örömeit.

Az állatoknak az utódok születése csak ösztön, nem éreznek irántuk úgy, mint az emberek. Sokkal több örömét leli egy kutya, vagy cica abban, ha a gazdája sokat foglalkozik vele.

 

Szeretnénk neki lehetőséget biztosítani a párzásra, legalább egyszer legyen neki jó.

Az állatoknál a párzás egy ösztönös cselekvés, nem érzelmektől hajtott. A családi kedvenc kutya vagy cica sokkal boldogabb lesz a finom falatoktól, simogatástól, törődéstől. Ráadásul a pároztatás következménye a sok kölyök, akikért ugyanúgy felelősséget kell vállalni.

 

Ez a cica / kutya annyira szép, kedves, remek jószág, szeretnénk megtartani tőle egy kölyköt!

Semmi garancia nincs arra, hogy az adott állat utódja is ugyanolyan szép, kedves, jó természetű lesz. Egy cica átlagosan 4-12, egy kutya 5-8 kölyköt hoz világra egy ellés alkalmával. Abba kell belegondolni, hogy ha a család csak egy kisállatot szeretne megtartani, a többivel vajon mi a terv?

 

Szeretném, ha lennének otthon kiscicák, kiskutyák, akiket lehet babusgatni.

A kölyök állatok nem sokáig maradnak kicsit, és amikor elmúlik a „babusgatós” korszak, akkor is felelősséggel kell őket tovább tartani. A menhelyek zsúfolásig vannak kiskutyákkal, kiscicákkal, és mindig nagyon örülnek az önkénteseknek, akik segítenek nekik.

 

Úgyis találok majd gazdit a kiskutyáknak, kiscicáknak, hiszen a szomszéd is mondta, hogy akar egy ilyet…

Amikor a házi szaporulatból fogad be valaki kiskölyköt, akkor igazából kettő másik, már megszületett állattól veszi el a gazdis élet lehetőségét. Ha a menhelyről fogad be valaki állatot, akkor azt a szerencséset is megmenti, és az ő helyére a menhely tud egy másik állatkát befogadni, esetleg még rosszabb körülmények közül.

 

Ha nem tudok mit kezdeni a megszületett kisállatokkal, majd beadom a menhelyre, vagy a „természet elintézi”.

A menhelynek nem az lenne a feladata, hogy az emberek felelőtlensége miatti szaporulatot korlátlanul átvegye. Véges a menhelyek, állatmentők kapacitása is. A másik lehetőség pedig egyértelműen állatkínzás.

 

Kandúr cicám, kan kutyám van. Úgysem nálam fognak születni a kölykök.

A nem kívánt szaporulat létrejöttében a hímivarú állatok gazdái is egyértelműen felelősek, attól még, hogy közvetlenül őket nem érinti a dolog. Az ivartalanítással javulhatnak a kan kutyák viselkedési problémái, megelőzhetőek bizonyos betegségek; a kandúr cicák is kevesebb sérülést szenvednek, nem akarnak annyira elszökni, kevésbé éri őket baleset. Összességében kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb életet élhetnek.

 

Félek a műtéttől, nem akarom, hogy megbetegedjen a kis kedvencem.

A kutyák, cicák ivartalanítása rutin beavatkozás. Fontos, hogy olyan állatorvoshoz forduljon a gazdi, akiben megbízik, és meg tudja beszélni vele minden kérdését. Az ivartalanítással nagyon sok, későbbiekben kialakuló betegség megelőzhető. Az állat egészségének megőrzése szempontjából mindenképp ajánlott elvégeztetni.

 

Nincs rá pénzem, nem akarok erre költeni.

Egyre több alapítvány, pályázati forrás támogatja a nehezebb anyagi helyzetben lévő állattartókat. Utána kell nézni a lehetőségeknek, vagy a helyi állatorvosnál kell érdeklődni. Azt is érdemes még meggondolni, hogy ha erre az egy műtétre nincs a gazdinak anyagi kerete, akkor az állat betegsége esetén miből fogja fizetni az ellátást.