Geriátria

Mi az a geriátria? Kinek javasolt a vizsgálat?

A geriátria az öregkorban előforduló betegségekkel, öregedéssel, mint állapottal foglalkozó tudományág. Kutyák és macskák esetében, fajtától függően, nyolc-tíz éves kor felett már mindenképp idősödő, senior állatról beszélünk.

Ha ön szeretne még sokáig minőségi időt tölteni kedvencével úgy, hogy ő kiváló egészségi állapotnak örvendjen, akkor ezt a vizsgálati csomagot önnek ajánljuk!


Nyolc- tízéves kor felett már nem csak a kedvenc táplálását kell újra gondolni (senior tápok), de egészségi állapotára is több figyelmet kell fordítani. Az idő előrehaladtával, hasonlóan az emberhez, jelentősen megnő bizonyos betegségek, korból fakadó problémák előfordulásának gyakorisága. Lényeges, hogy ezeket minél korábban felismerjük és kezeljük, mert így jelentősen meghosszabbíthatjuk kedvenceink életét, méltó öregkort biztosítva nekik.
A megelőzés és a korai felismerés alapvető feltétele az évenkénti geriátriai szűrővizsgálat elvégzése.

 

Hogyan történik a geriátriai vizsgálat?

A geriátriai vizsgálat részletes anamnézis felvételből áll, mely során konzutlálunk a tulajdonossal a kisállat állapotáról, arról, hogy tapasztaltak-e abban változást, milyen az állat mozgása, evési és ivásu szokásai. Javasolt laborvizsgálat készítése és indokolt esetben ultrahang és röntgen vizsgálatot is végzünk.

 

MIkor lesznek készen az eredmények?

A fizikális vizsgálat, ultrahang és röntgenvizsgálat eredménye megvárható, azokat kollégáink a rendelőben azonnal kiértékelik. Az általános vér és vizeletvizsgálat két munkanapon belül, de legtöbbször már másnapra készen van, mely eredménnyel a tulajdonost telefonon keresi állatorvos kollgánk. A leleteket összegezve emailben továbbítjuk a gazdinak.

Az eredmények alapján megállapítjuk, hogy mely területekre érdemes kiemelten odafigyelni, milyen táppal, étrendkiegészítővel vagy gyógyszerrel tudunk a kisállat állapotán javítani vagy megtartani azt, hogy sokáig élhessen tulajdonosával boldogan.

 

Fájdalmasak ezek a vizsgálatok?

Sem a fizikális vizsgálat, sem a röntgen és ultrahang vizsgálat nem fáhdalmas szerencsére, attól eltekintve, hogy mindegyik vizsgálathoz szükséges rögzíteni az állatot valamelyest. A laborvizsgálathoz vérmintára van szükségünk, melynek levétele során egyszer muszáj megszúrnuk az kisállatot. Ezt a beavatkozást a legtöbb állat türelemmel viseli,hála a szakszerű megfogásnak. A vizeletminta levétele történhet a gazdi által otthon szabad vizeletürítés közben, de szükség esetén levehető a vizelet ultrahang vezérelten a közvetlenül a húgyhólyagból is. 

 

Geriátriai betegeinkkel foglalkozó állatorvosaink:
dr Jerzsele Ákos
dr Csereklye Nóra